A SZIGMA INDIKÁTORRENDSZERA Századvég Gazdaságkutató Zrt. által a hazai gazdaságra létrehozott indikátorrendszer havonta képes tájékoztatni a döntéshozókat a gazdaság aktuális helyzetéről, illetve a várható növekedési kilátásokról.


Az index előnye, hogy számos információt tömörít össze mindössze két darab mutatóvá, így a csúcsvezetők könnyen informálódhatnak a gazdaság jelenlegi helyzetéről és növekedési kilátásairól. A SZIGMA (Századvég Index a Gazdasági Momentum Alakulásáról) sokkal jobban teljesít, mint az OECD hasonló mutatója.

Az index két részből tevődik össze: A SZIGMA CI a gazdaság jelenlegi állapotát foglalja össze egyetlen számban, míg a SZIGMA LEAD a 9 hónap (három negyedév) múlva várható gazdasági növekedésről ad képet.

A CI index esetén amennyiben a mutató pozitív az azt jelenti, hogy a gazdasági növekedés magasabb, mint a korábbi trendértéke, a negatív érték esetén pedig a növekedés alacsonyabb, mint a historikus trend. Ha a SZIGMA LEAD indikátor pozitív, abban az esetben a növekedés 9 hónap múlva várhatóan magasabb lesz a trendértékénél, ha ezzel szemben a mutató negatív, az a közeljövőben a növekedés trend alatti szintjére utal.

Az index értékét az alábbi ábra mutatja be. SZIGMA indikátorunk alapján 2016. decemberben trend alatt nőtt a gazdaság.

Forrás: Századvég Gazdaságkutató Zrt.

Az előző hónapokhoz hasonlóan, a magyar gazdaság jelenlegi állapotát kifejező SZIGMA CI indikátor értéke decemberben is negatív tartományban tartózkodott, ami alapján továbbra is trend alatti ütemben bővül a hazai gazdaság. Az index alapján decemberben mérséklődött a gazdaság potenciális kibocsátástól való elmaradása, amit főként a javuló novemberi ipari termelési és értékesítési adatok magyaráznak. Novemberben az elmúlt években megszokottnál is nagyobb mértékben bővült az ipari rendelésállomány, ami a szekunder szektor kibocsátásának rövidtávú élénkülése irányába hathat. Bár novemberben havi alapon enyhén nőtt, éves összevetésben továbbra is 10 százalékot meghaladó mértékben csökken az építőipar kibocsátása, ami a tovább mérséklődő szerződésállomány alapján a következő hónapokban is folytatódhat.

A hazai gazdaság rövidtávú teljesítményével szembeni várakozásainkat kifejező SZIGMA LEAD indikátor alapján a tavalyi utolsó negyedévben trend alatti ütemben bővülhetett a hazai gazdaság, amit főként a 2015-ös kiugróan magas bázis indukál. Januártól viszont két negyedéven keresztül ismét meghaladhatja a kibocsátás potenciális szintjét, ellenben indikátorunk a növekedési ütem visszaesését valószínűsíti az idei második és harmadik negyedév között. A magyar kivitel szempontjából kulcsfontosságú német piac hangulatindexe bár decemberben enyhén csökkent, továbbra is az októberi 2,5 éves csúcs közelében tartózkodik, ami alapján a következő hónapokban tovább emelkedhet az ipari exportrendelések állománya. Novemberben az kiskereskedelmi forgalom is tovább emelkedett, ám többek között az enyhén romló fogyasztói bizalmi indikátorok miatt is a fogyasztás növekedési ütemének lassulását valószínűsítjük. Összességében 2016 egészére 2 százalékot enyhén meghaladó gazdasági bővülést valószínűsítünk, míg a javuló beruházási aktivitás, valamint a dinamikusan emelkedő reálbérek miatti fogyasztásbővülés hatására idén 3,6 százalékkal nőhet a magyar kibocsátás.