A SZIGMA INDIKÁTORRENDSZERA Századvég Gazdaságkutató Zrt. által a hazai gazdaságra létrehozott indikátorrendszer havonta képes tájékoztatni a döntéshozókat a gazdaság aktuális helyzetéről, illetve a várható növekedési kilátásokról.


Az index előnye, hogy számos információt tömörít össze mindössze két darab mutatóvá, így a csúcsvezetők könnyen informálódhatnak a gazdaság jelenlegi helyzetéről és növekedési kilátásairól. A SZIGMA (Századvég Index a Gazdasági Momentum Alakulásáról) sokkal jobban teljesít, mint az OECD hasonló mutatója.

Az index két részből tevődik össze: A SZIGMA CI a gazdaság jelenlegi állapotát foglalja össze egyetlen számban, míg a SZIGMA LEAD a 9 hónap (három negyedév) múlva várható gazdasági növekedésről ad képet.

A CI index esetén amennyiben a mutató pozitív az azt jelenti, hogy a gazdasági növekedés magasabb, mint a korábbi trendértéke, a negatív érték esetén pedig a növekedés alacsonyabb, mint a historikus trend. Ha a SZIGMA LEAD indikátor pozitív, abban az esetben a növekedés 9 hónap múlva várhatóan magasabb lesz a trendértékénél, ha ezzel szemben a mutató negatív, az a közeljövőben a növekedés trend alatti szintjére utal.

Az index értékét az alábbi ábra mutatja be. SZIGMA indikátorunk alapján trend feletti mértékben nő a gazdaság.


Forrás: Századvég Gazdaságkutató Zrt.


A magyar gazdaság állapotáról képet adó SZIGMA CI indikátor értéke 2017 szeptemberében pozitív tartományba lépett, amely alapján szeptemberben trend feletti mértékben bővült a gazdaság. A SZIGMA LEAD indikátorunk ezzel szemben a növekedési teljesítmény lassulását jelezte előre még szeptemberre, majd októbertől prognosztizált trend feletti bővülést, amely aztán várhatóan jövő februárig fennmarad. A növekedési teljesítmény javulását egyrészt az új ipari rendelésállomány előző év azonos hónapjához vett 15,8 százalékos, másrészt az exportértékesítés 9,1 százalékos növekedése magyarázza. Az ipar termelése 6,8 százalékkal haladta meg az előző havi értékét, míg az építőipar szezonálisan és munkanappal kiigazított volumenindexe 9,8 százalékkal nőtt az előző hónaphoz viszonyítva. Éves alapon mérve továbbra is dinamikusan bővül ez a szektor: a nyers adatok alapján 36,8, míg 2010-es bázishoz viszonyítva a szezonális és munkanappal kiigazított adatok szerint pedig 20,7 százalékkal emelkedett az építőipar termelése. A jelentős bővülés hátterében főleg a tavalyi alacsony bázis áll. Az építőipar hó végi szerződésállománya augusztusban ismét kis mértékben (0,3 százalékkal) csökkent az előző hónaphoz képest, amely fékezőleg hathat a növekedés ütemére.

A hazai gazdaság rövidtávú teljesítményével szembeni várakozásainkat kifejező SZIGMA LEAD indikátor alapján a következő hónapban is trend felett bővülhet a gazdaság. A német piac üzleti hangulatváltozásáról képet adó, 1991 óta mért Ifo Business Climate index augusztusban kis mértékben tovább csökkent. A kiskereskedelem a várakozásoknak megfelelően júliusban is tovább bővült: a naptárhatástól megtisztított adatok alapján 4,2 százalékos növekedést figyeltek meg. Az Eurostat által mért fogyasztói bizalmi index az előző hónaphoz képest ismét csökkent, amely alapján a kereskedelem növekedést támogató szerepe romolhat az előző hónapokban tapasztaltakhoz képest. Összességében idén a javuló beruházási aktivitás és a dinamikusan bővülő reálbérek miatti fogyasztásbővülés hatására a tavalyi 2 százalékos GDP növekedési ütemnél magasabb, 3,5 százalék feletti gazdasági növekedést valószínűsítünk.