A SZIGMA INDIKÁTORRENDSZERA Századvég Gazdaságkutató Zrt. által a hazai gazdaságra létrehozott indikátorrendszer havonta képes tájékoztatni a döntéshozókat a gazdaság aktuális helyzetéről, illetve a várható növekedési kilátásokról.


Az index előnye, hogy számos információt tömörít össze mindössze két darab mutatóvá, így a csúcsvezetők könnyen informálódhatnak a gazdaság jelenlegi helyzetéről és növekedési kilátásairól. A SZIGMA (Századvég Index a Gazdasági Momentum Alakulásáról) sokkal jobban teljesít, mint az OECD hasonló mutatója.

Az index két részből tevődik össze: A SZIGMA CI a gazdaság jelenlegi állapotát foglalja össze egyetlen számban, míg a SZIGMA LEAD a 9 hónap (három negyedév) múlva várható gazdasági növekedésről ad képet.

A CI index esetén amennyiben a mutató pozitív az azt jelenti, hogy a gazdasági növekedés magasabb, mint a korábbi trendértéke, a negatív érték esetén pedig a növekedés alacsonyabb, mint a historikus trend. Ha a SZIGMA LEAD indikátor pozitív, abban az esetben a növekedés 9 hónap múlva várhatóan magasabb lesz a trendértékénél, ha ezzel szemben a mutató negatív, az a közeljövőben a növekedés trend alatti szintjére utal.

Az index értékét az alábbi ábra mutatja be. SZIGMA indikátorunk alapján trend feletti mértékben nő a gazdaság.

Forrás: Századvég Gazdaságkutató Zrt.

A magyar gazdaság jelenlegi állapotát leíró SZIGMA CI indikátor értéke 2016 novemberétől pozitív tartományban tartózkodik, azonban 2017 februárjától mérséklődik a nagysága. Ezek alapján júniusban is – kis mértékben ugyan, de – trend felett bővült a hazai gazdaság. A növekedési teljesítmény lassulása a SZIGMA LEAD indikátorunk alapján ez év augusztusától várható. A növekedéshez hozzájárult az ipar májusi 8,8 százalékos növekedése, valamint az uniós források beindulását követően dinamikusan, 35,4 százalékkal bővülő építőipar. Az építőipar erőteljes növekedését a tavalyi alacsony bázis is indokolja. Az új ipari rendelésállomány ismét emelkedésnek indult és 9,8 százalékkal nőtt 2016 azonos időszakához képest. Az építőipar növekedéstámogató szerepe szempontjából továbbra is kedvező, hogy májusban ismét 7 százalékkal emelkedett a szektor rendelésállománya, ami a kibocsátás további bővülését vetíti előre a következő hónapokban.

A hazai gazdaság rövidtávú teljesítményével szembeni várakozásainkat kifejező SZIGMA LEAD indikátor alapján – az augusztus és október közötti időszak kivételével – egész évben trend feletti ütemben bővülhet a hazai gazdaság. A német piaci üzleti hangulatváltozást kifejező, 1991 óta mért Ifo Business Climate index historikus csúcsra emelkedett júniusban, amely alapján az idei magyar növekedést a külkereskedelem a korábban vártnál nagyobb mértékben támogathatja. A vártaknak megfelelően, főként a húsvét hatás következtében a kiskereskedelmi forgalom bővülése enyhén mérséklődött áprilisban. Az idei első negyedévesnél kedvezőtlenebb fogyasztói bizalmi indikátorok alapján a kiskereskedelem növekedést támogató szerepe továbbra is elmaradhat a korábbi negyedévekben tapasztalttól. Összességében idén a javuló beruházási aktivitás és a dinamikusan bővülő reálbérek miatti fogyasztásbővülés hatására a tavalyi 2 százalékos GDP növekedési ütemnél magasabb, 4 százalék körüli gazdasági növekedést valószínűsítünk.