A SZIGMA INDIKÁTORRENDSZERA Századvég Gazdaságkutató Zrt. által a hazai gazdaságra létrehozott indikátorrendszer havonta képes tájékoztatni a döntéshozókat a gazdaság aktuális helyzetéről, illetve a várható növekedési kilátásokról.


Az index előnye, hogy számos információt tömörít össze mindössze két darab mutatóvá, így a csúcsvezetők könnyen informálódhatnak a gazdaság jelenlegi helyzetéről és növekedési kilátásairól. A SZIGMA (Századvég Index a Gazdasági Momentum Alakulásáról) sokkal jobban teljesít, mint az OECD hasonló mutatója.

Az index két részből tevődik össze: A SZIGMA CI a gazdaság jelenlegi állapotát foglalja össze egyetlen számban, míg a SZIGMA LEAD a 9 hónap (három negyedév) múlva várható gazdasági növekedésről ad képet.

A CI index esetén amennyiben a mutató pozitív az azt jelenti, hogy a gazdasági növekedés magasabb, mint a korábbi trendértéke, a negatív érték esetén pedig a növekedés alacsonyabb, mint a historikus trend. Ha a SZIGMA LEAD indikátor pozitív, abban az esetben a növekedés 9 hónap múlva várhatóan magasabb lesz a trendértékénél, ha ezzel szemben a mutató negatív, az a közeljövőben a növekedés trend alatti szintjére utal.

Az index értékét az alábbi ábra mutatja be. SZIGMA indikátorunk alapján trend feletti ütemben bővül a gazdaság.

Forrás: Századvég Gazdaságkutató Zrt.

A magyar gazdaság jelenlegi állapotát kifejező SZIGMA CI indikátor november óta pozitív tartományban tartózkodik, így már fél éve trend feletti mértékben bővül a hazai gazdaság. Március után áprilisban is enyhén csökkent indikátorunk értéke, amely folyamat az előrejelző SZIGMA LEAD indikátorunk alapján a következő hónapokban is folytatódhat. Várakozásunk szerint így az idei második negyedéves növekedési adat elmaradhat az európai összehasonlításban is kedvező első negyedéves rátától. Márciusban ismét új historikus csúcsra emelkedett az ipari termelés szezonális és naptárhatástól megtisztított volumenindexe, ami alapján az ipari hozzáadott érték bővülése továbbra is támogathatja a hazai gazdaság bővülését. 2017 első hónapjaihoz hasonlóan az építőipari kibocsátás továbbra is dinamikusan bővül, ám a márciusi 33 százalékos termelésbővülés ellenére a kibocsátás szintje továbbra sem érte el a 2014–2015 között regisztráltat. Bár a tavalyi év alacsony bázisa miatt várhatóan a szektor magas bővülési rátája a következő hónapokban is fennmaradhat, az építőipari szerződésállomány három hónapja szinte változatlan értéke alapján ezt az idén megkötött szerződések még nem támogathatják.

A hazai gazdaság rövidtávú teljesítményével szembeni várakozásainkat kifejező SZIGMA LEAD indikátor alapján – június és július kivételével – egész évben trend feletti ütemben bővülhet a hazai gazdaság. A német piac üzleti hangulatváltozását kifejező Ifo Business Climate index több mint 5 éves csúcsra emelkedett áprilisban, ami alapján a hazai kibocsátás bővülését a következő hónapokban is támogathatja a kedvező külső környezet. Bár a húsvéthatás miatt márciusban közel egy éve nem látott mértékben növekedett a kiskereskedelem szezonálisan igazított volumene, a romló bizalmi indikátorok miatt is a szektor utóbbi években látott dinamikus bővülése a közeljövőben nem valószínűsíthető. Összességében idén a javuló beruházási aktivitás és a dinamikusan bővülő reálbérek miatti fogyasztásbővülés hatására a tavalyi 2 százalékos GDP növekedési ütemnél magasabb, 3,5 százalékot maghaladó gazdasági növekedést valószínűsítünk.