A SZIGMA INDIKÁTORRENDSZERA Századvég Gazdaságkutató Zrt. által a hazai gazdaságra létrehozott indikátorrendszer havonta képes tájékoztatni a döntéshozókat a gazdaság aktuális helyzetéről, illetve a várható növekedési kilátásokról.


Az index előnye, hogy számos információt tömörít össze mindössze két darab mutatóvá, így a csúcsvezetők könnyen informálódhatnak a gazdaság jelenlegi helyzetéről és növekedési kilátásairól. A SZIGMA (Századvég Index a Gazdasági Momentum Alakulásáról) sokkal jobban teljesít, mint az OECD hasonló mutatója.

Az index két részből tevődik össze: A SZIGMA CI a gazdaság jelenlegi állapotát foglalja össze egyetlen számban, míg a SZIGMA LEAD a 9 hónap (három negyedév) múlva várható gazdasági növekedésről ad képet.

A CI index esetén amennyiben a mutató pozitív az azt jelenti, hogy a gazdasági növekedés magasabb, mint a korábbi trendértéke, a negatív érték esetén pedig a növekedés alacsonyabb, mint a historikus trend. Ha a SZIGMA LEAD indikátor pozitív, abban az esetben a növekedés 9 hónap múlva várhatóan magasabb lesz a trendértékénél, ha ezzel szemben a mutató negatív, az a közeljövőben a növekedés trend alatti szintjére utal.

Az index értékét az alábbi ábra mutatja be. SZIGMA indikátorunk szerint trend feletti ütemben bővül a magyar gazdaság.

Forrás: Századvég Gazdaságkutató Zrt.

A magyar gazdaság jelenlegi állapotát kifejező SZIGMA CI indikátor december óta pozitív tartományban tartózkodik, így az utóbbi három hónapban trend feletti mértékben bővült a hazai gazdaság. Indikátorunk alapján – a korábbi negyedévekhez viszonyítva – kiemelkedően kedvező lehet az első negyedéves növekedési adat, melybet részben a tavalyi év gyenge bázisa magyaráz. Az ipari termelés szezonális és naptárhatástól megtisztított volumene visszafogott mértékben változott az utóbbi hónapokhoz és 2016 első negyedévéhez képest is, miközben a korábbi évekhez hasonlóan az ipari rendelésállomány ismét visszaesett januárban. Várakozásunk szerint 2017 első negyedévében az ipar bár pozitív, ám visszafogott mértékben járulhat hozzá a gazdaság bővüléséhez, miközben az építőipar növekedési hozzájárulása ismét pozitív lehet. Az előző hónapok kétszámjegyű visszaesésével szemben építőipari termelés nyers indexe januárban éves alapon közel 20 százalékkal bővült, amit főként a tavalyi év gyenge bázisa, illetve a tavalyihoz képest kettővel több januári munkanap magyaráz. Ugyanakkor az építőipar szerződésállománya továbbra is évtizedek óta nem látott mértékben nő, ami a szektor kibocsátásának gyors emelkedését valószínűsíti. November és január között az építőipar szerződésállománya 80 százalékkal emelkedett, miközben a januári szerződésállománynál magasabbat legutóbb 2014. augusztusában, a kifutó uniós források gyorsított lehívása idején mértek.

A gazdasági növekedés első negyedéves felfutását a hazai gazdaság rövidtávú teljesítményével szembeni várakozásainkat megragadó SZIGMA LEAD indikátor is alátámasztja, ami alapján – június és július kivételével – az idei év egészében trend feletti ütemben bővülhet a magyar gazdaság. A hazai kivitel szempontjából kulcsfontosságú német gazdaság üzleti hangulata továbbra is kedvező, ami főként az ipari megrendelések további emelkedésén keresztül hathat kedvezően a magyar gazdaságra. Bár januári, több mint 10 éves csúcsáról februárra enyhén visszaesett a hazai fogyasztói bizalmi index, az indikátor továbbra is magas értéke a kiskereskedelmi forgalom további bővülése szempontjából kedvező. Összességében idén a javuló beruházási aktivitás és a dinamikusan bővülő reálbérek miatti fogyasztásbővülés hatására a tavalyi 2 százalékos GDP növekedési ütemnél magasabb, 3,5 százalékot enyhén maghaladó gazdasági növekedést valószínűsítünk.