A SZIGMA INDIKÁTORRENDSZERA Századvég Gazdaságkutató Zrt. által a hazai gazdaságra létrehozott indikátorrendszer havonta képes tájékoztatni a döntéshozókat a gazdaság aktuális helyzetéről, illetve a várható növekedési kilátásokról.


Az index előnye, hogy számos információt tömörít össze mindössze két darab mutatóvá, így a csúcsvezetők könnyen informálódhatnak a gazdaság jelenlegi helyzetéről és növekedési kilátásairól. A SZIGMA (Századvég Index a Gazdasági Momentum Alakulásáról) sokkal jobban teljesít, mint az OECD hasonló mutatója.

Az index két részből tevődik össze: A SZIGMA CI a gazdaság jelenlegi állapotát foglalja össze egyetlen számban, míg a SZIGMA LEAD a 9 hónap (három negyedév) múlva várható gazdasági növekedésről ad képet.

A CI index esetén amennyiben a mutató pozitív az azt jelenti, hogy a gazdasági növekedés magasabb, mint a korábbi trendértéke, a negatív érték esetén pedig a növekedés alacsonyabb, mint a historikus trend. Ha a SZIGMA LEAD indikátor pozitív, abban az esetben a növekedés 9 hónap múlva várhatóan magasabb lesz a trendértékénél, ha ezzel szemben a mutató negatív, az a közeljövőben a növekedés trend alatti szintjére utal.

Az index értékét az alábbi ábra mutatja be. SZIGMA indikátorunk alapján trend alatti ütemben bővül a gazdaság.


Forrás: Századvég Gazdaságkutató Zrt.


A magyar gazdaság jelenlegi állapotáról képet adó SZIGMA CI indikátor értéke 2017 júliusában ismét negatív tartományba lépett, amely alapján júliusban trend alatti mértékben bővült a hazai gazdaság. A növekedési teljesítmény lassulását a SZIGMA LEAD indikátorunk hónapok óta előre jelezte, mely alapján a potenciálistól elmaradó gazdaságbővülés várhatóan egészen szeptemberig fennmaradhat. A növekedési teljesítmény rövidtávú csökkenését részben magyarázza az új ipari rendelésállomány 6,3, valamint az ipar exportértékesítésének 2,2 százalékos mérséklődése. Az ipar termelése is visszaesett az előző hónaphoz képest: 1,2 százalékos csökkenést figyeltek meg. Eközben az építőipar szezonálisan és munkanappal kiigazított volumenindexe 1,1 százalékos bővülést mutatott. Éves alapon mérve ugyanakkor továbbra is dinamikusan, 27,2 százalékkal emelkedett az építőipari termelés, amit részben a tavalyi év alacsony bázisa magyaráz. Az építőipari rendelésállomány júniusban 4,9 százalékkal nőtt, amely továbbra is támogatja a növekedést, azonban elmarad az előző hónapokban tapasztalt mértéktől. Mindez azonban a kibocsátás további bővülését vetíti előre a következő negyedévekben.

A hazai gazdaság rövidtávú teljesítményével szembeni várakozásainkat kifejező SZIGMA LEAD indikátor alapján az elkövetkező három hónapban trend alatti, míg az év utolsó három hónapjában trend fölötti ütemben bővülhet a gazdaság. A német piac üzleti hangulatváltozását kifejező, 1991 óta mért Ifo Business Climate index historikus csúcsra emelkedett júniusban, ami alapján az idei magyar növekedést a külkereskedelem a korábban vártnál nagyobb mértékben támogathatja. A kiskereskedelmi forgalom a vártaknak megfelelően növekedett májusban, míg a fogyasztói bizalmi index tovább csökkent az előző hónaphoz képest. Ezek alapján a kiskereskedelem növekedést támogató szerepe továbbra is elmaradhat az előző negyedévekben tapasztalttól. Összességében idén a javuló beruházási aktivitás és a dinamikusan bővülő reálbérek miatti fogyasztásbővülés hatására a tavalyi 2 százalékos GDP növekedési ütemnél magasabb, 3,5 és 4 százalék közötti gazdasági növekedést valószínűsítünk.