A SZIGMA INDIKÁTORRENDSZERA Századvég Gazdaságkutató Zrt. által a hazai gazdaságra létrehozott indikátorrendszer havonta képes tájékoztatni a döntéshozókat a gazdaság aktuális helyzetéről, illetve a várható növekedési kilátásokról.


Az index előnye, hogy számos információt tömörít össze mindössze két darab mutatóvá, így a csúcsvezetők könnyen informálódhatnak a gazdaság jelenlegi helyzetéről és növekedési kilátásairól. A SZIGMA (Századvég Index a Gazdasági Momentum Alakulásáról) sokkal jobban teljesít, mint az OECD hasonló mutatója.

Az index két részből tevődik össze: A SZIGMA CI a gazdaság jelenlegi állapotát foglalja össze egyetlen számban, míg a SZIGMA LEAD a 9 hónap (három negyedév) múlva várható gazdasági növekedésről ad képet.

A CI index esetén amennyiben a mutató pozitív az azt jelenti, hogy a gazdasági növekedés magasabb, mint a korábbi trendértéke, a negatív érték esetén pedig a növekedés alacsonyabb, mint a historikus trend. Ha a SZIGMA LEAD indikátor pozitív, abban az esetben a növekedés 9 hónap múlva várhatóan magasabb lesz a trendértékénél, ha ezzel szemben a mutató negatív, az a közeljövőben a növekedés trend alatti szintjére utal.

Az index értékét az alábbi ábra mutatja be. SZIGMA indikátorunk alapján trend alatti mértékben nő a gazdaság.


Forrás: Századvég Gazdaságkutató Zrt.


A magyar gazdaság állapotáról képet adó SZIGMA CI indikátor értéke 2017 utolsó hónapjában ismét negatív tartományba lépett, amely alapján decemberben trend alatti mértékben bővült a gazdaság. A SZIGMA LEAD indikátorunk szintén a növekedés lassulását jelezte előre decemberre, amely várhatóan 2018 első három hónapjában is fennmarad, majd azt követően ismét pozitív tartományba lép. A növekedési teljesítmény mérséklődéséhez jelentős mértékben hozzájárult az ipar új exportrendelésének 9,4 százalékos mérséklődése az előző év azonos időszakához képest. A létesítendő új nem lakóépületek száma 26,9 százalékkal esett vissza az előző évi bázishoz képest, amely szintén fékezőleg hatott. Bár az ipari termelés 3,6, míg az értékesítés 3,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, azonban ez nem volt képes ellensúlyozni a gazdasági teljesítmény csökkenése irányába ható tényezőket. Jelentős mértékben emelkedett azonban az építőipari vállalatok hó végi szerződésállományának volumene (110,4 százalékkal), amely ösztönzőleg hathat a növekedés ütemére a későbbiek során. Emögött a jelentős növekedés mögött főleg a tavalyi alacsony bázis áll.

A hazai gazdaság rövidtávú teljesítményével szembeni várakozásainkat kifejező SZIGMA LEAD indikátor alapján a következő három hónapban továbbra is trend alatti mértékben bővülhet a gazdaság. A német piac üzleti hangulatváltozásáról képet adó, 1991 óta mért Ifo Business Climate index decemberben 6,4 százalékponttal növekedett az előző év azonos időszakához képest, míg az előző hónaphoz viszonyítva 0,4 százalékponttal mérséklődött. A kiskereskedelem a várakozásoknak megfelelően októberben és az első becslések alapján novemberben is tovább bővült: a naptárhatástól megtisztított adatok alapján rendre 6,3 és 6,4 százalékos növekedést mértek. Az Eurostat által mért fogyasztói bizalmi index az előző év azonos időszakához képest 6,6, míg az előző hónaphoz viszonyítva 1,6 százalékponttal emelkedett. Ezek alapján a kiskereskedelem növekedést támogató szerepe javulhat az előző hónapokban tapasztaltakhoz képest. Összességében 2017-re a javuló beruházási aktivitás, valamint a dinamikusan bővülő reálbérek miatti fogyasztásbővülés hatására 4 százalékot alulról közelítő gazdasági növekedést valószínűsítünk.