Budapest a 75. legélhetőbb város – Mit jelent ez a gyakorlatban?


A Mercer LLC. ismét elkészítette a világ legélhetőbb (Quality of Living) városainak listáját. Az összeállításban Budapest a 75. helyet szerezte meg. A Mercer 230 várost hasonlít össze élhetőségi szempontok alapján, ennek tudatában kijelenthetjük, Budapest a középmezőny felsőházában szerepel. Árnyalja a képet, hogy fővárosunkat egyetlen közép-európai város, a 68. helyezett Prága előzi meg. Budapest Ljubljanával holtversenyben a második a térség városai közül. A Századvég Alapítvány 2013-ban részletesen vizsgálta a rangsor elkészítésének módszertanát. Mivel Budapest helyezése évről évre hasonlóan alakul, érdemes összegezni a korábbi tapasztalatokat. Ezek alapján készítettük el a Budapest helyzetét bemutató SWOT analízist is.

Mi az a Mercel LLC és kinek szól a lista?

A Mercel egy egyesült államokbeli multinacionális vállalat, amely más nemzetközi cégek számára készíti el városrangsorát. Ez elsősorban azért hasznos, mert segít a cégeknek eldönteni, hogy egy kiküldetésben lévő alkalmazottjuknak mennyi kompenzációs díjat fizessenek. A vállalatok alapvetően három szempontot vesznek figyelembe az extra juttatások megállapításakor:

 • A megélhetéshez szükséges költségek

 • Extra költségek – a költözéssel járó kiadások

 • Élhetőség – a kiküldetés helyszínétől függően járó bérpótlék

Az utolsó szempont megállapításában segít a Mercer által készített lista. Minél jobb helyezést ér el egy város, annál kevesebb kompenzációs díjat állapíthatnak meg a cégek.

Hogyan készül a lista?

A Mercer több multinacionális céggel áll kapcsolatban, amelyeknek jelenleg is számos alkalmazottjuk dolgozik a világ városaiban. A kapcsolatai révén a Mercer a kiküldtetésben lévő alkalmazottakhoz eljutatott kérdőívekre adott válaszok alapján készíti el az összeállítást.

A készítők a lista összeállítása során objektivitásra törekszenek, ezért igyekeznek minden, a kulturális különbségekből fakadó szempontot kiiktatni. Ez azonban csak részben sikerülhet: egyes városokban más a válaszadók száma és személye, ezért bizonyos települések reprezentatívabb értékelést kapnak, és nem kerülhető el a szubjektív szempontok érvényesülése sem.

Az értékelés során a válaszadóknak különböző szempontok szerint kellett értékelniük azt a város, amelyben élnek. Ezek a szempontok:

 • politikai és társadalmi környezet (politikai stabilitás, bűnözés, jogérvényesülés);

 • gazdasági környezet (banki szolgáltatások, valutaváltás szabályai);

 • szociokulturális környezet (cenzúra, személyes szabadság korlátozása);

 • egészségügyi helyzet (egészségügyi szolgáltatások, fertőző betegségek, szennyvíz-elvezetés, hulladékszállítás, levegőszennyezés stb.);

 • oktatási lehetőségek (nemzetközi iskolák elérhetősége, minősége);

 • közszolgáltatások, tömegközlekedés (áram-, vízhozzáférés, közlekedés);

 • kikapcsolódási, szórakozási lehetőségek (éttermek, színház, sportolási lehetőségek);

 • fogyasztási javakhoz való hozzáférés (napi fogyasztási cikkekhez való hozzáférés);

 • lakhatási körülmények (bérlési lehetőségek, fenntartás);

 • természeti környezet (klíma, természeti katasztrófák előfordulási gyakorisága);

budapest a 75. legélhetőbb város - matrix ábra

Hogyan szerepel Budapest a részletek tekintetében?

A magyar főváros a korábbi évek listáiban általában jól szerepel a politikai és gazdasági környezet tekintetében, illetve a fogyasztási cikkekhez való hozzáférés is jónak mondható a fővárosban. A közlekedési nehézségek és az esetleges utcai lopások relatíve magas száma viszont rontottak Budapest megítélésén. Ezeken a területeken történő előrelépés jelentősen javíthatná a város helyezését. 

Konklúzió

Egy ilyen jellegű összeállítás tanulmányozása során figyelembe kell venni, hogy elsősorban az itt élő külföldi állampolgárok szempontjai szerint állít fel rangsort. Bár fontos a helyi lakosságnak is a többnyelvű oktatási intézmények megléte, egy itt élő idegen nyelvű család számára lényegesen nagyobb súllyal esik latba a kérdés. Vannak emellett olyan tényezők (természeti katasztrófák, éghajlati sajátosságok), amelyek megváltoztathatatlan adottságok, de számos területen lehetségesek olyan fejlesztések, amik javíthatják a főváros megítélését. 

A Budapest a 75. legélhetőbb város – Mit jelent ez a gyakorlatban? című elemzés pdf-ben

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások