Február 15-én, pénteken kampánylátogatást tesz Magyarországon Frans Timmermans, az európai bevándorláspárti erők listavezetője. A holland politikus az MSZP hétvégi kongresszusára érkezik hazánkba, és egyeztetésre hívta a munka törvénykönyvének módosításáról a magyar szakszervezeteket is. Timmermans neve régóta ismert a magyar közéletben, hiszen a holland származású politikus sokszor élesen bírálta Magyarországot az Orbán-kormány bevándorláspolitikája miatt. Timmermans az Európai Bizottság alelnökeként az egyik első európai politikus volt, aki támogatta a kvótarendszer bevezetését, és a migránsok szétosztását a tagállamok között. Álláspontja azóta sem változott, hiszen a jelenleg is zajló EP-kampányban egyik megszólalásában tett hitet amellett, hogy külön csatornát kell létrehozni az Európába irányuló migráció számára. Frans Timmermans a migrációs válság kezdete óta aktívan közreműködik a bevándorláspárti javaslatok előkészítésében: pár héttel ezelőtt javasolta a Soros-szervezetek támogatásának háromszorosára emelését, és évek óta sürgeti a migrációt elutasító országok megbüntetését, valamint az illegális gazdasági migráció legalizálását.

A Soros György egyik legmegbízhatóbb szövetségesének számító politikus vizitje komoly üzenettel bír. Timmermans magyarországi látogatásával még inkább integrálja az európai bevándorláspárti erők táborába a legnagyobb magyar baloldali ellenzéki pártot, az MSZP-t. Timmermans fogadásával a magyar szocialista politikusok pedig ismét hitet tesznek a Soros György által diktált politika, azaz a kvóták és az illegális bevándorlás mellett.

Azonban a Századvég friss közvélemény-kutatása alapján arra lehet következtetni, hogy Timmermans magyarországi látogatásával valójában felesleges köröket fut. Hiszen, ahogy az MSZP politikusai, úgy Timmermans sem vette figyelembe, hogy Magyarországon nemzeti konszenzus alakult ki a migráció kérdésében. Azzal, hogy Timmermanst támogatják, az MSZP politikusai figyelmen kívül hagyják saját választóik véleményét és akaratát. Ugyanis Timmermans által képviselt politikát az MSZP-szavazók döntő többsége elutasítja.

A Századvég kutatásából kiderül, hogy a magyarok egyöntetűen (81 százalék) elutasítják az uniós kvótarendszer tervét, ami alapján migránsokat osztanának el a tagországok között. E tekintetben lényegében pártszimpátiától függetlenül egységes a lakosság véleménye, hiszen minden párt táborában többségben vannak azok, akik ellenzik a kvótarendszert. (Az MSZP-szavazók 69 százaléka nem ért egyet a kvótákkal.)

A demográfiai problémák kezelését illetően is világos a magyarok álláspontja. A megkérdezettek 91 százaléka szerint a népességfogyást nem bevándorlással, hanem a családok erőteljesebb támogatásával kell orvosolni. E tekintetben a pártszimpátia alapján sincs vita: az ellenzéki pártok szavazóinak átlagosan több mint 80 százaléka ezen az állásponton van. Az MSZP-szavazók 77 százaléka szerint is erős családpolitikára van szükség bevándorlás helyett.

A számok ismeretében tehát megállapítható, hogy a Timmermans által képviselt bevándorlás- és kvótapárti politikát még a saját, baloldali tábora sem támogatja Magyarországon.

Módszertan: A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett 2019. február 8-12. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdezett meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.