A Századvég Alapítvány korábbi elemzése rávilágított, hogy a Magyar Helsinki Bizottság 2018-ban közel félmilliárd forint támogatást kapott különböző külföldi szervezetektől.

A szervezetet nem csak a Soros Györgyhöz köthető Nyílt Társadalom Alapítványok finanszírozzák, megbízói között megtalálható például az Európai Bizottság is, amely több tízmillió forint összegben támogatta a Magyar Helsinki Bizottságot többek között olyan programok megvalósítására, mint „a gyanúsítottak és vádlottak jogainak erősítése”, vagy „hozzáférés a jogi segítséghez és a rehabilitáláshoz menedékkérőknek”.

A Holland Királyság Nagykövetsége a támogatás ellentételezéseként kutatást rendelt meg a magyar bíróságok függetlenségéről, az ENSZ pedig azzal bízta meg a Soros-szervezetet, hogy a menedékkérők jogvédelemhez való hozzáférésének megfelelőségét vizsgálja.

Figyelembe véve a Magyar Helsinki Bizottság szövevényes finanszírozási hátterét és minimális társadalmi beágyazottságát, valamint azt a körülményt, hogy az NGO-k elsősorban külföldi finanszírozóik iránt tartoznak elszámolással, tevékenységük aggályosnak tekinthető a magyar jogbiztonság és a nemzeti szuverenitás megőrzése szempontjából.