A felmérés alapján kijelenthető, hogy a magyar társadalom a koronavírus-járvánnyal összefüggésben egységet vár a meghatározó politikai erőktől: a megkérdezettek 87 százaléka úgy véli, hogy a jelenlegi helyzetben a pártoknak félre kellene tenniük ellentéteiket és nemzeti összefogásra kell törekedniük, ezzel szemben a 11 százalékuk megkerülhetetlennek gondolja a politikai vitákat.

Politikai önbesorolás mentén vizsgálva a kérdést megállapítható, hogy az együttműködés indokoltsága kapcsán össztársadalmi konszenzus alakult ki: a baloldali választók 81, a középen állók 88 százaléka tartja szükségesnek a politikai ellentétek félretételét, miközben a 17 illetve 11 százalékuk ezt indokolatlannak látja. A jobboldali választók esetében ez az arány 91 illetve 9 százalék.

Érdekesség, hogy még a kormány politikáját legradikálisabban ellenző pártok szimpatizánsainál is hasonló kép rajzolódik ki: a Demokratikus Koalíció, illetve a Jobbik szimpatizánsainak 81-81 százaléka utasítja el a politikai széthúzást a jelenlegi járványhelyzetben, míg a 15, illetve 17 százalékuk szerint az ellentétek megkerülhetetlenek. A pártpolitika háttérbe szorítását és a nemzeti egység létrehozását a Fidesz-KDNP szavazói tartják a legszükségesebbnek: 94 százalékuk egyetért a pártok közötti viták félretételével, és pusztán a 6 százalékuk nem tartja ezt fontosnak.