Segélyezés helyett a munkahelyek védelmét várják el a magyarok


A koronavírus-járvány negatív hatásai nem csak a mindennapi élet, hanem a gazdaság különböző területein is szinte az első pillanattól megmutatkoztak. Az elmúlt hetekben az egyik legélesebb politikai vitát az váltotta ki, hogy a munkanélkülivé vált embereket, illetve a tevékenységüket szüneteltetni kényszerülő vállalkozásokat hogyan lehet támogatni: segélyezéssel vagy munkahelyvédelemmel, munkahelyteremtéssel. A Századvég legfrissebb közvélemény-kutatása megvizsgálta, hogy miként gondolkodnak az emberek a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségekről és azok kormányzati kezeléséről.​

A kutatás eredményei alapján megállapítható, hogy az emberek jelentős többsége, 80 százaléka úgy gondolja, hogy a kormánynak meg kell védenie a munkahelyeket, és munkát kell adnia azoknak, akik elvesztették állásukat. Csupán a megkérdezettek 18 százaléka gondolja úgy, hogy a segélyek és készpénztámogatások növelése jelentene ebben a helyzetben megoldást.

szazadveg-gazdasagkutato-segelyezes-helyett-a-munkahelyek-vedelmet-varjak-el-a-magyarok-abra

Az, hogy a lakosság négyötöde a munkahelyek védelme mellett foglal állást világosan megmutatja, hogy a magyar emberek tisztában vannak a kialakult helyzet súlyosságával és annak természetével, és olyan megoldásokban érdekeltek, amelyek hosszú távon biztosítják a családok jólétét és gyarapodását.

Az is igazolva látszik, hogy a közvélemény nem ült fel a felelőtlen hangulatkeltésnek és az ingyenpénz bűvöletének. Az elmúlt 40-50 évben a magyar emberek megtanulták, hogy az a pénz, amiért nem dolgoztak meg, végső összevetésben sokkal többe kerül, mint az, amelyiket tisztességes munkával keresnek meg.

Az eredmények ismeretében kijelenthető, hogy az emberek támogatják a kormány 2010-ben megkezdett gazdaságpolitikáját, amelynek célkeresztjében a munkahelyteremtés és az ország gazdasági mozgásterének bővítése áll. Minden válság egyben lehetőséget is teremt.

A mostani válság arra teremt lehetőséget, hogy a kormány a rendelkezésére álló eszközöket a leggyorsabban azokra a helyekre és ügyekre (innováció, digitalizáció, klímabarát megoldások) tudja összpontosítani, ami egy korszerű, 21. századi, az emberek érdekeit és jóllétét szolgáló gazdasági rendszer felépítését szolgálja. Az emberek a kormánytól azt várják el, hogy úgy tegyen meg minden tőle telhetőt a munkahelyek megvédése, illetve a munka nélkül maradt emberek mielőbbi munkába állítása érdekében, hogy az közben ne veszélyeztesse az elmúlt években elért komoly gazdasági eredményeket.

Az ingyenpénz osztogatása a kemény munkával elért eredmények elvesztéséhez, eladósodáshoz és kilátástalansághoz vezetne. A magyar emberek szerint ez az út nem járható!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások