A szabályok betartása életeket menthet


Ahogy az országos tisztifőorvos, Müller Cecília a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján felhívta rá a figyelmet, Budapest góccá válhat, amennyiben a lakosság nem tartja be a korlátozásokat. Ezen felül a fertőzöttek számának növekedése azzal a következménnyel is jár, hogy növekszik a megfertőződés esélye, így egyre nagyobb veszélybe kerül mindenki. Ezek alapján könnyen belátható, hogy az elkövetkezendő időszakban fokozott jelentősége lesz a bevezetett korlátozások, óvintézkedések pontos betartásának.

Ha országosan nézzük április 1-től a napi új fertőzöttek számának alakulását, jól látható az időben megtett korlátozó intézkedések kedvező hatása, hiszen még mindig 8 nap a fertőzöttek duplázódásának időtartama. Részletesebb területi bontásban vizsgálva az adatsorokat azonban aggasztó változás körvonalazódik: Pest megyében és főként a fővárosban az elmúlt három napban 20 százalékkal, vagy annál is magasabb mértékben emelkedett a százezer lakosra jutó új fertőzöttek aránya az előző napokhoz képest. Így Budapesten – lakosságszám-arányosan – naponta annyi új beteget diagnosztizálnak, mint vidéken 4-5 nap alatt! Az egyre meredekebben gyorsuló budapesti fertőzöttségi számok pedig inkább az exponenciális növekedés irányába visznek, ami egyet jelenthet a járvány berobbanásával.

szazadveg-a-szabalyok-betartasa-eleteket-menthet-abra.

Még aggasztóbb a fővárosban élők helyzete, ha számításba vesszük azt, hogy itt négyszer nagyobb a fertőzöttek aránya a vidéki átlaghoz képest. Másként fogalmazva: Budapesten a lakásunkat elhagyva négyszer nagyobb az esélyünk, hogy COVID-fertőzöttel kerüljünk kapcsolatba. Tovább ront az itt élők helyzetén, hogy – a külföldi példákat látva – tipikusan a több milliós metropoliszok a járványgócok kialakulásának melegágyai, hiszen itt a legnagyobb a népsűrűség. A gyorsuló növekedés egyik lehetséges oka az állampolgári fegyelem és veszélyérzet lanyhulása lehet, ambivalens módon éppen a korábbi szigor pozitív hatásainak köszönhetően.

Összefoglalva: a Budapesten élők jelenleg nagyobb kockázatnak vannak kitéve, ugyanakkor a járvány terjedésének lassítása a kijárási korlátozás és a szabályok betartásával még megvalósítható.  

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások