Soros György konkrét javaslata, hogy az EU 1000 – 1500 milliárd euró értékben bocsásson ki úgynevezett örökjáradék-kötvényeket (perpetual bond) és ebből támogassa a tagországok gazdaságainak újraindítását. Ennek a nagyon ritka értékpapírnak a sajátossága, hogy fix kamatozású és nincs lejárati ideje. Ezért az adósnak a tőkét nem, azonban az előre meghatározott éves szinten jelentkező kamatot határozatlan ideig fizetnie kell. Soros szerint ezt a hitelt az EU az összes tagország nevében venné fel és ebből támogatná az egyes tagállamokat, hogy megoldják gazdasági problémáikat, és ha még marad belőle, klímapolitikára is fordíthatják. Más felmerülő finanszírozási megoldásokhoz képest ez azzal járna, hogy generációkon keresztül eladósodnak a hitelfelvevő országok, és mint adóstársaknak, az Uniót elhagyniuk is sokkal nehezebb lenne.

Kijelenthető, hogy az amerikai spekuláns szóban forgó javaslatát jelentős elutasítottság övezi a magyarok körében: a válaszadók több mint háromnegyede (76 százalék) szerint a soha le nem járó kamatozású hitel végleg kiszolgáltatottá tenné Európát, míg a 6 százalékuk az örökjáradék-kötvény bevezetése mellett áll.

Politikai önbesorolás mentén eltéréseket láthatunk a kérdés megítélésében. Az említett kötvény-konstrukció elutasítottsága a jobboldali szavazók körében a legmagasabb (91 százalék), illetve a középen állók több mint kétharmada (72 százaléka) sem támogatja a felvetést, ezzel szemben a 2, illetve 8 százalékuk mellette áll. Érdekesség, hogy még a baloldali szavazók többsége (54 százaléka) is úgy véli, hogy az örökjáradék-kötvény kibocsátása elfogadhatatlan ötlet, míg a 14 százalékuk egyetért vele.

Pártpreferenciák szerint vizsgálva Soros György javaslatát elmondható, hogy a Fidesz-KDNP szavazóinak 91 százaléka ellenzi a le nem járó kamatozású hitelek bevezetését a gazdaság újraindítása érdekében, ezzel szemben a 2 százalékuk támogatja a felvetést. Fontos kiemelni, hogy a kormánypártok politikájával szemben leginkább kritikus DK és Jobbik szavazóinak tekintélyes része sem helyesli az örökjáradék-kötvény bevezetését: az előbbi párt szimpatizánsainak 59 százaléka, az utóbbinak 76 százaléka gondolja elfogadhatatlannak a milliárdos üzletember szóban forgó kezdeményezését, viszont a 7-7 százalékuk az ötlet mellett áll.