A vizsgálat megállapította, hogy Ifj. Lomnici Zoltán nem követett el bűncselekményt, mivel egy folyamat hátterének megvilágításával az érdeklődők tájékozódását segítette, és az semmilyen módon nem akadályozta a járvány ellen tett erőfeszítéseket.

A Budapesti Rendőrfőkapitányság határozata tehát kimondta, hogy a szakértő csupán a szólásszabadság Alaptörvényben biztosított jogával élt.

A feljelentésben Vadai Ágnes által megjelölt bűncselekmény öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, tehát a jogi végzettségű képviselőnek tudnia kellett, hogy milyen következményekkel járhat, ha minden alapot nélkülözően bűncselekménnyel vádol meg egy szakértőt. Az ügy precedens nélküli, a rendszerváltás óta nem fordult elő, hogy politikai szereplő elemzőkkel, elemzői véleményekkel szemben kezdeményezzen büntetőeljárást.

A DK-s politikus radikalizmusa csak az egyik eleme a történet tanulságának. Az ellenzéki párt paradox módon a nyilvánosságban ugyanis a szólásszabadság védelmezőjeként mutatja be magát. Felfogásuk szerint a szólásszabadság csak azokat illeti meg, akik a baloldali eszmekör védelmében a kormányt kritizálják. Szerintük a szabad véleménynyilvánítás joga nem terjed ki azokra, akik az általuk példaképnek tekintett Soros György tőzsdespekuláns üzleti tevékenységét, vagy politikai szerepvállalását elemzik. A szólásszabadság tehát a párt álláspontja szerint egy egyirányú utca, amin kizárólag a világforradalom felé lehet haladni.

Vadai Ágnesnek és baloldali politikustársainak legfőbb segítsége ebben a küzdelemben a Soros György által pénzelt honi online ellenzéki sajtó és annak „élharcosa” a 444.hu nevű blog.

A közéleti vita és az érvelés helyett a feljelentést választók kísérlete most elbukott. A Századvég Alapítvány reméli, hogy az ügy tanulságai visszaterelik a nyilvánosság baloldali szereplőit is a radikalizmus antidemokratikus közegéből a józan politikai érvek és viták világába.