Magyarország kormánya az elsők között, március 18-án jelentette be első gazdasági mentőcsomagját, amely az elkövetkező időszakban a 2019-es GDP nagyságrendileg 18-20 százalékával egyenértékű, több mint 9000 milliárd forintot biztosít a gazdaság megvédésére. Alapvetően megállapítható, hogy az ország éves jövedelmének minden ötödik forintja a védekezést szolgálja. 

Az első, 5 pontos intézkedéscsomag kijelöli azokat a területeket, amelyekre a kormány Gazdaságvédelmi Akcióterve koncentrál.

1. Munkahelymegőrzés – Az állam átvállalja a munkavállaó bérköltségének egy részét.

2. Munkahelyteremtés – Az állam beruházásokat támogat mintegy 450 milliárd forint értékben.

3. Kiemelt ágazatok megerősítése – A legfontosabb nemzetgazdasági ágazatokat újra kell indítani. Ilyen a turizmus, az egészségipar, az élelmiszeripar, a mezőgazdaság, az építőipar, a logisztika, a közlekedés, a film- és a kreatív ipar.

4. Vállalkozások finanszírozása – Itt kamat- és garanciatámogatott hiteleket biztosítanak magyar vállalkozásoknak, mindösszesen több mint 2000 milliárd forint értékben.

5. Családok és nyugdíjasok védelme – visszaépül a 13. havi nyugdíj. Megmaradnak a családtámogatások, sőt a veszélyhelyzet idején nem járnak le.

„Nehéz időket élünk, de egyetlen magyar sincs egyedül” – Orbán Viktor