A Munkahelyteremtő Bértámogatási Program 80 milliárd forintból 70 ezer álláskereső munkához jutását tudja elősegíteni. A program keretében a munkáltatók 6 hónapig bértámogatásban részesülnek az újonnan felvett munkavállalóik után, amelyért cserébe vállalják, hogy azt követően további 3 hónapig tovább foglalkoztatják őket.

A Kormány a támogatott hat hónap alatt a bruttó bér és a szociális hozzájárulási adó 100 százalékát, de legfeljebb 200 ezer forintot térít meg a munkáltatóknak. Vagyis a munkavállaló a támogatás keretében havi 112 ezer forint nettó jövedelemhez juthat, amely a 9 hónapos foglalkoztatás alatt, minimálbéren történő foglalkoztatást feltételezve közel egy millió forintos nettó jövedelmet jelent a munkavállaló számára.

A Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében induló program jó lehetőséget nyújt azokban a szektorokban tevékenykedő vállalkozásoknak, amelyeket a veszélyhelyzeti intézkedések hátrányosan érintettek, és kénytelenek voltak munkavállalókat elbocsátani. A program célcsoportja elsősorban az a 160 ezer álláskereső, akik álláskeresési járadékot vagy foglalkoztatást helyettesítő támogatást kapnak. Ugyanakkor a munkáltatók bármelyik, az állami foglalkoztatási szervnél nyilvántartott álláskereső foglalkoztatása után igénybe vehetik.

A bértámogatáshoz feltétel, hogy az igénylőnek ne legyen köztartozása, adótartozása, rendezett munkaügyi kapcsolatokkal kell rendelkeznie, és nem folyhat ellene csődeljárás, felszámolás, illetve végelszámolás sem. Továbbá feltétel, hogy az adott vállalatnál a munkavállalói létszám a támogatás igénybevételének következtében emelkedjen a kérelem benyújtását megelőző 6 havi átlagos statisztikai létszámhoz viszonyítva.

A kérelmek benyújthatók a Cégkapun keresztül, területileg illetékes járási és Budapesten a kerületi foglalkoztatási osztályokon keresztül. Ezzel kapcsolatosan a munka.hu-n részletes információk érhetők el. A kérvények beadása a lehető legegyszerűbben, 2 oldalas kérvény kitöltésével és 2 melléklet beadásával elvégezhető. Amennyiben nincs szükség hiánypótlásra, a foglalkoztatási szolgálat a kérvényeket 8 napon belül elbírálja.

Bővebb információkért látogasson el a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat oldalára: https://nfsz.munka.hu/nfsz/document/9/4/6/doc_url/1_HIRDETMENY.pdf
https://nfsz.munka.hu/tart/farticle/936