Bevételi oldalon a mérséklődéshez a kedvezőtlen makrogazdasági folyamatok járultak hozzá. A csökkenő fogyasztás következtében az áfabevétel 1,8 százalékkal maradt el az előző évitől, míg a foglalkoztatás mérséklődése, illetve a részmunkaidős foglalkoztatás bővülése miatt a jövedelem-adó bevételek 1,2 százalékkal estek vissza.

Kiadási oldalon a gazdaságvédelmi és az egészségügyi kiadások okozták az emelkedést. 9,7 százalékkal nőttek a közvetlen munkavállalói jövedelmekre fordított kiadások, míg a pénzbeli társadalmi juttatások 8,5 százalékkal lettek magasabbak, az egyéb kiadások pedig 37,5 százalékkal emelkedtek.

A nyári időszakban azonban már több ágazatban érezhető volt a kilábalás. Augusztusban az ipari termelés és a kiskereskedelmi forgalom is már csak kismértékben maradt el az egy évvel korábbitól. Szeptemberben a vírus második hullámának érkezése ismét növelte a bizonytalanságot a gazdaságban. Amennyiben sikerül elkerülni az első
hullámhoz hasonló lezárásokat, akkor a gazdasági visszaesés mértéke is alacsonyabb lehet.

Az előző hónapok 4 százalék körüli értékei után szeptemberben az infláció 3,4 százalékig lassult. Ezen belül azonban továbbra is dinamikus, 7,3 százalékos az élelmiszerek átlagos áremelkedése.

A teljes jelentés itt érhető el.