Bár az első becslésnél a KSH még nem közli az egyes ágazatok növekedési hozzájárulását, az már kiderült, hogy különösen is jól teljesített a pénzügyi, biztosítási, valamint az információ, kommunikáció ágazat. A havi adatokból, illetve a nyáron érvényben lévő korlátozásokból azonban azt is tudjuk, hogy több ágazat teljesítménye jelentősebb mértékben elmaradhatott az egy évvel korábbitól. Ilyen lehetett a turizmus, a szállítási szolgáltatások, a szórakoztatóipar, illetve a mérséklődő kereslet miatt az építőipar.

A harmadik negyedéves adat ugyanakkor összességében arra utal, hogy megkezdődött a válságból való kilábalás, hiszen több ágazat teljesítménye vélhetően elérte vagy akár meg is haladta az egy évvel korábbit. A vírus második hullámához kapcsolódó korlátozások ugyanakkor a negyedik negyedévben várhatóan ismét nagyobb éves alapú visszaesést eredményeznek majd.

A kedvezőtlen makrogazdasági folyamatok, illetve a költségvetés növekvő kiadásai miatt a GDP-arányos államadósság az MNB adatai szerint az előző negyedévhez képest 3,5 százalékponttal 73,8 százalékra emelkedett a harmadik negyedév végére.

Októberben tovább mérséklődött az áremelkedés üteme, az infláció a jegybanki célon, 3,0 százalékon alakult. Az alapfolyamatokat leíró maginfláció ugyanakkor ennél magasabban, 3,8 százalékon alakult. Lassult az élelmiszerek áremelkedése is, bár az még így is jelentős, 6,5 százalék volt.

A teljes jelentés itt érhető el.