A baloldal szavazatszerzésre használná a vakcinát


A baloldal szavazatszerzésre használná a vakcinát

December vége óta folyamatosan zajlik a koronavírus elleni védőoltások beadása Magyarországon, január közepéig már közel 120 ezer ember kapta meg a vakcinát. Mindeközben Fekete-Győr András, a Momentum elnöke azzal a javaslattal állt elő, hogy mindenki kapjon 100 ezer forintot, aki beadatja magának a védőoltást. Kérdésként merül fel, hogy az ilyen és ehhez hasonló felvetések vajon mennyiben találkoznak a magyar választók elvárásaival?​ Az eredeti cikk 2021. január 19-én jelent meg az Origo oldalán.

Kiindulópontként fontos leszögezni, hogy a balliberális erők részéről a járványhelyzet átpolitizálása nem új keletű jelenség.


AZ ELMÚLT HÓNAPOKBAN A BALOLDAL AZ EMBERÉLETEK ÉS MUNKAHELYEK VÉDELME HELYETT TÖBBEK KÖZÖTT ÁLHÍREK, ILLETVE FÉLREVEZETŐ VÉLEMÉNYEK TERJESZTÉSÉTŐL REMÉLT POLITIKAI HASZNOT,

 intenzív lobbitevékenységet folytatott annak érdekében, hogy Brüsszel – a koronavírus-járvány ellenére – politikai büntető feltételekhez kösse az uniós gazdasági segítséget, míg Gyurcsány Ferenc pártja „emberkísérletről” beszélt az orosz vakcinák esetleges felhasználása kapcsán. Látható tehát, hogy a balliberális tömb számára a politikai haszonszerzés szándéka felülírja az eredményes védekezéshez fűződő érdekeket.

Fekete-Győr András kezdeményezése illeszkedik ebbe a sorba, a Momentum vezére az oltóanyagok beadásában is politikai lehetőséget lát, a szavazatszerzés eszközeként tekint rá. A Századvég januári, 1000 fős, reprezentatív közvélemény-kutatása rámutat azonban, hogy a 

MEGKÉRDEZETTEK TÖBB MINT HÁROMNEGYEDE (81 SZÁZALÉKA) NEM ÉRT EGYET AZZAL, HOGY AZ ÁLLAM EGY KONKRÉT PÉNZÖSSZEGET FIZESSEN A POLGÁROKNAK AZ OLTÁSOK BEADÁSÁÉRT CSERÉBE.

Kijelenthető tehát, hogy a válaszadók döntő többsége szerint az egészségvédelem nem lehet pénzkérdés tárgya, illetve a politikai haszonszerzés eszköze sem, a magyar lakosság az emberéletek megóvását magasabb rendű kérdésként kezeli. Másfelől fontos kihangsúlyozni, hogy a magyarok a pénzosztást célzó politikai kampányfogások nélkül is tisztában vannak azzal, hogy a járvány megfékezésének leghatékonyabb módja a vakcinák beadása. Ennek megfelelően 


HÓNAPRÓL HÓNAPRA FOKOZATOSAN NŐ AZ OLTÁSI KEDV HAZÁNKBAN,

jelenleg a megkérdezettek 62 százaléka biztosan vagy valószínűleg élni kíván a koronavírus elleni oltás lehetőségével.

Összegezve megállapítható, hogy a magyarok reálisan mérik fel a járványhelyzetet, a vakcinák jelentőségét, valamint átlátnak a szakmailag megalapozatlan politikai ígéreteken. Fontos leszögezni továbbá, hogy a járvány okozta egészségügyi és gazdasági válsághelyzetben fokozott felelősség nyomja a közéleti szereplők vállát. Azok a politikusok, akik a kialakult szorongatott helyzetben kizárólag politikai számításokban, illetve a népszerűségük növelését célzó kommunikációs fogásokban tudnak gondolkodni, nem számíthatnak a választók szimpátiájára.

Szerző: dr. Erdős Gergely, a Századvég Alapítvány belpolitikai elemzője

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások