Divide et impera – oszd meg és uralkodj!


Karácsony Gergely szerint frontvonal húzódik meg a központi hatalom és a helyhatóságok között. Azonban, ha közelebbről megvizsgáljuk a baloldali önkormányzatokat, könnyen megállapíthatjuk, hogy a baloldali városvezetők többsége valójában saját démonaival, belső ellenfeleivel vív küzdelmet, nem pedig a kormányzattal.

Évek óta halljuk azokat a megalapozatlan vádakat, amelyeket

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere a Republikon Intézet konferenciáján fejtett ki, miszerint Magyarországon veszélybe került az önkormányzatiság és valójában a demokrácia szisztematikus felszámolása zajlik.

A főpolgármester szavait azzal tetézte, hogy szerinte az Orbán-kabinet tagjai nem kormányoznak, hanem uralkodnak, a baloldali városvezetők azonban ezzel szemben kívánnak alternatívát mutatni.

Szereptévesztésre utal az a városvezetői filozófia, amelyet egyes baloldali polgármesterek képviselnek. Felhatalmazva érzik magukat arra, hogy együttműködés helyett folyamatosan kiélezett küzdelmet vívjanak a kormánnyal, egyfajta állóháborúba sodorják magukat, ahol leuralt áldozatként tündökölhetnek a politikai haszonszerzés reményében. Azon túl, hogy ez a szerep egyáltalán nem őszinte, nem is kifizetődő, hiszen a választók cselekvésre hatalmazzák fel a politikai vezetőket, nem pedig panaszkodásra. A demokrácia állapotáról szóló érvelésük közhely számba megy, mert egyes baloldali városvezetők – szerepüket szándékosan félreértelmezve – elfelejtik, hogy a nép uralmának játékszabályai szerint a polgármester az adott település vezetésére kap felhatalmazást, a kormány azonban az egész ország irányítására.Az egyes baloldali önkormányzati vezetők részéről tapasztalható folyamatos küzdelem és kommunikációs háború értékelése alapján könnyen kikövetkeztethető, hogy


Karácsony Gergely és baloldali városvezető-társainak pozícionálása nem szólhat másról, minthogy puszta politikai számításból kormányzati alternatívát mutassanak a jövő évi választásra.

Ez azonban több kérdést is felvet. Egyrészt, miért gondolják úgy a baloldali polgármesterek, hogy számukra nem kifizetődő együttműködni a kormányzattal? A fentiek fényében kijelenthető, hogy attól tartanak, hogy számukra nem járna politikai haszonnal, hiszen úgy vélik, arcélüket vesztenék egy esetleges együttműködés során. Ezért a társadalom megosztására törekednek. Másrészt felmerül a kérdés, milyen démonaik vannak valójában a baloldali városvezetőknek? Amennyiben elvonatkoztatunk attól, hogy Karácsony és társai minden frusztrációjukat a kormányra projektálják, több esetben komolyabb törésvonalakat érzékelhetünk a baloldali pártok önkormányzati együttműködésében. Göd, Szigetszentmiklós, Eger, Pécs, Szombathely és a fővárosban Ferencváros képviselőtestületének konfliktusos működése is jól példázza azokat a belső feszültségeket, amelyek az utóbbi időben kiéleződtek a szivárványkoalíció által vezetett településeken, de arról sem feledkezhetünk meg, hogy a fővárosi önkormányzatban megkerülhetetlen tényező a Gyurcsány Ferenc által vezetett DK és a legtöbb önkormányzati cégbe a Gyurcsány-éra levitézlett emberei tértek vissza. Mindezek ismeretében kijelenthető, hogy Karácsony Gergelynek nem a magyar kormány a legnagyobb ellenfele, hanem a baloldal vezére, Gyurcsány Ferenc.

Nyirati Klára bajai baloldali városvezető sötét középkort vízionált, továbbá az erkölcs visszaépítésének szükségességéről beszélt. A közösségi médiában az erkölcs építésében élen járó Karácsony Gergely csütörtöki bejegyzésében Joe Biden, az Egyesült Államok újonnan beiktatott elnökének szavairól elmélkedett, amely az egység megteremtéséről szólt. A főpolgármester ezután bekapcsolódott a Republikon Intézet online konferenciájába és a kormány szidalmazásával folytatta tovább az árokásást. Divide et impera!

Szerző: Konstanczer Tamás, a Századvég Alapítvány belpolitikai elemzője

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások