Az egyes termékcsoportok közül a legnagyobb mértékben, 7,2 százalékkal tavaly az élelmiszerek ára növekedett, melyet a szeszes italok, dohányáruk 6,9 százalékos áremelkedése követett. Az átlagosnál kisebb mértékben, 2,9 százalékkal drágultak átlagosan a szolgáltatások, miközben a háztartási energia ára 0,3 százalékkal lett magasabb – ezt a hatósági árak változatlansága magyarázza. A tartós fogyasztási cikkek ára 1,4 százalékkal nőtt, a ruházkodási cikkeké azonban nem változott. A járműüzemanyagok ára 5,6 százalékkal csökkent.

A koronavírus miatt bevezetett korlátozó intézkedések súlyosan érintették a szálláshelyek forgalmát és így a teljes turizmust. A vendégéjszakák száma novemberben 85,0 százalékos visszaesést mutatott éves alapon, ezen belül a belföldi vendégéjszakáké 76,3, míg a külföldieké 93,1 százalékkal csökkent. Ennek köszönhetően a szálláshelyek bevétele 84,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

A GDP-arányos költségvetési hiány az eredményszemléletű adatok szerint 4,6 százalék volt az első három negyedévben. Ez a bevételek 1,0, míg a kiadások 10,2 százalékos növekedéséből adódott. A Pénzügyminisztérium becslése szerint a pénzforgalmi hiány az év egészét tekintve 8,6 százalék (vagy az év végi költések nyomán még több) lehetett, így a GDP-arányos adósságráta a 2019-es 65,4 százalékról 81,2 százalékra emelkedhetett 2020 végére.

A teljes jelentés itt érhető el.