Nem érti a világot a magyar baloldal: Orbánt követve, sorban jelentkeznek be nyugati országok az orosz vakcináért


Miközben az elmúlt hetekben-hónapokban rendre csak azt hallhattuk a magyar baloldali politikusoktól, hogy emberkísérletnek lesz felfogható az, ha hazánkban megkezdik az orosz Szputnyik V vakcina beadását, a világ fejlett országainak java része már azon töri magát, hogy Orbán Viktor előrelátó példáját követve, minél hamarabb hozzájuthasson a rendkívüli magas hatékonysággal bíró oltásadagokhoz.

A Gyurcsány szatellitszervezeteit tömörítő baloldali kényszer koalíció tulajdonképpen azóta próbálja politikai kérdésként kezelni a koronavírus okozta egészségügyi veszélyhelyzetet, hogy a vírus elsődleges fertőzöttjei lassan egy évvel ezelőtt megjelentek Magyarországon. Ahogyan az első hullám alatt ország-világ előtt csináltak magukból bohócot egyes baloldali politikusok, amikor olyan képtelenségeket állítottak, minthogy

  • Magyarországon bezáratták a parlamentet;
  • a kormányfő időkorlát nélküli, rendkívüli jogrendet vezetett be;
  • a kormány egyetlen fillért sem fog fordítani a vírus miatt nehéz helyzetbe került vállalkozások számára;
  • vagy, hogy az összes európai országhoz képest Magyarországon a legtragikusabb a fertőzöttségi, valamint a mortalitási arány,

addig a második hullám alatt, szintén kitett magáért a baloldal a kifejezetten ártó szándékú és félelemkeltő kijelentéseivel.

Komáromi Zoltán, a DK egészségpolitikusa példának okáért azt találta mondani az orosz vakcinával kapcsolatban, miszerint „emberkísérlet az orosz vakcina magyarországi tesztelése” míg a politikai baklövéseiről hírhedt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, szintén a Szputnyik V-vel összefüggésben olyan nyilvánvaló blődségeket állított, mely szerint „a magyar hatóság úgy adta ki az orosz vakcinára az engedélyt, hogy az engedélyezéshez szükséges alapvető méréseket és vizsgálatokat sem végezte el”.

Azt leszámítva, hogy az utóbbi képtelenséget magában hordozó állítást az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) is tételesen cáfolta,

e megnyilvánulások elsősorban nem attól válnak nevetség tárgyává, hogy igazságtartalmuk alulról súrolja a nullát, hanem attól, hogy e baloldali „megmondóemberek” gyakorlatilag arról tesznek ilyenkor vallomást, hogy mennyire nincsenek tisztában sem a közvetlen környezetükben, sem pedig a világban zajló folyamatokkal, egészségügyi trendekkel.

A tisztánlátás érdekében nézzünk szét a világban, hogy a Gyurcsány fémjelezte kényszerkoalíció által lesajnált Szputnyik V hol helyezkedik el a nemzetközi vakcinapiacon. Mint ismert - mondhatni szemfüles és tapasztalt módon - készülve arra, hogy Brüsszel képtelen lesz elegendő oltóanyagot beszerezni, valamint szétosztani a tagállamok között, hazánk volt az első uniós ország, amely nagy tételben, összesen 1 millió ember beoltására alkalmas vakcinaadagot vásárolt Oroszországtól. A kezdeti nyugati, gőggel párosuló szkepticizmust azonban hamar feloldotta az a korábban említett tény, hogy a brüsszeli bizalmat élvező gyógyszergyárak nem tudtak, s a piaci ambícióik miatt talán nem is akartak lépést tartani a hatalmas kereslettel.

Így – a magyar baloldal legnagyobb keserűségére – az unión belül olyan országok is beálltak az Orbán vezette Magyarország mögé, mint Németország, Olaszország, Ausztria, valamint Szlovákia, míg az unión kívül pedig Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság.

S ha akadnak olyan szakemberek, akik tragikus módon tökéletesen tisztában vannak a koronavírus okozta mérhetetlen pusztítással, azok az olasz orvosok. Nem véletlen nyilatkozott a római Spallanzani nevezetű járványkórház igazgatója, Francesco Vaia nagyon hasonló módon a magyar miniszterelnökhöz, amikor azt mondta:

„minden hatékony vakcina használatát engedélyezni kell […] amikor vakcinákról van szó, meg kell szabadulnunk a politikai előítéletektől és az ipari érdekektől. Ha egy oltóanyag működik, engedélyeztetnünk és használnunk kell".

Mi több, a szakember úgy vélte, hogy a Szputnyik V eddig megjelent dokumentációja azt mutatja, hogy az orosz vakcina kiváló.

Ám természetesen nem kell Olaszországig mennünk, hogy a honi baloldali politikusainkat megszégyenítő szakértői állásfoglalásokkal találkozzunk.

Az unión kívüli egyik legmagasabb átoltottsági mutatókkal rendelkező országban, Szerbiában egy héttel ezelőtt robbant a hír, miszerint Belgrád még az idén meg fogja kísérelni nem pusztán az orosz vakcina tömeges beszerzését, hanem annak szerbiai legyártását.

Ám az unión belül ott van Németország példája, ahol a szövetségi egészségügyi miniszter, Jens Spahn a következőt állította a Szputnyik V-vel kapcsolatban: „bátorítóak az új típusú koronavírus ellen Oroszországban kifejlesztett Szputnyik V oltóanyag hatékonyságáról szóló adatok”, majd felvázolta, hogy Németország is azt mérlegeli, hogyan tudná megkezdeni hatékony módon az orosz vakcina gyártását.

De hasonlóan nyilatkozott Ausztriában Sebastian Kurz kancellár is, aki mint mondta: „problematikus, hogy milyen lassú és bürokratikus az Európai Gyógyszerügynökség”, majd többek között az orosz vakcinával kapcsolatban is kifejtette, „az oltóanyagoknál csak a hatékonyság, a biztonságosság és a gyors hozzáférhetőség a fontos, és nem a geopolitikai küzdelmek”.

Ha még ez sem józanítaná ki a hazai baloldal halálkampányát pártoló politikusait, akkor érdemes egy másik szomszédos országunk, Szlovákia példáját bemutatni. Történt ugyanis, hogy nemrég, Marek Krajcí szlovák egészségügyi miniszter – követve az orbáni utat – szintén arról beszélt, hogy „Szlovákia törekszik arra, hogy a Covid-19 ellen kifejlesztett, orosz gyártmányú Szputnyik vakcinát is beszerezzen”.

És természetesen ezen kívül még említésre sem kerültek azok az Európán kívüli országok, mint Argentína, Brazília, Mexikó, Törökország, Szaúd-Arábia, Egyiptom, India, Kazahsztán, Malajzia, valamint Szingapúr, amelyek szintén nagy mennyiségű Szputnyik V szállítmányokban érdekeltek nemcsak most, hanem a jövőben is.

S e ponton érdemes kitérni arra a tényre is – amit baloldali „jóakaróink” szintén előszeretettel hagynak figyelmen kívül -, hogy az orosz oltóanyag nem pusztán az enyhébb hideget igénylő tárolhatósága, valamint a magas hatékonysága miatt ennyire népszerű, hanem az elérhető adagok és gyártásitervek volumenét tekintve is. Miközben egész Európában – néhány országot leszámítva, mint Magyarország -  súlyos vakcinahiány lépett fel a nyugati gyógyszergyártó cégek teljesítési hiányossága okán, addig nemrég az orosz oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) bejelentette, hogy már az idei év második negyedévében (!) a Szputnyik V vakcinából 50 millió ember beoltásához szükséges 100 millió adagot tudna Oroszország szállítani az Európai Unióba.

Mindezek fényében két megállapítás is megállja a helyét. Egyrészt, Oroszország tökéletes időzítéssel, egész egyszerűen kihasználta a Brüsszeli, valamint a nyugati bürokratikus bénultságot, s több évtizedes szakmai tapasztalatát kamatoztatva nemcsak teljes jogú, hanem már-már komoly előnyt élvező kihívóként jelent meg a nemzetközi vakcinapiacon. Ebből fakadóan pedig helyzeti előnyt kínál azon józanész alapon gondolkodó országok számára, amelyek kellő nyitottsággal még az oltóanyag előállítás kezdeti szakaszaiban rájöttek arra, hogy minél több forrásból szükséges fedezni a készleteket, hiszen eddig egyetlen, társadalmi méretű válságban sem lehetett igazán számítani Brüsszelre.

S pontosan ebben a megállapításban gyökeredzik a hazai baloldal halálkampánya és orosz vakcinaellenessége: ugyanis a Gyurcsány-féle kényszerkoalíció pontosan ettől a helyzeti előnytől tart, hiszen minél gyorsabban áll vissza Magyarországon az emberek megszokott, hétköznapi élete, s minél hamarabb éled ujjá a gazdaság, annál kevesebb politikai relevanciája lesz azoknak az elnyűtt renoméval rendelkező baloldali politikusoknak, akik úgy szeretnének maguk számára politikai tőkét kovácsolni, hogy a járvánnyal való megküzdést úton-útfélen ott akadályozzák, ahol csak tudják.

De mint látható, a valóság megint elment a baloldal mellett, és azzal együtt – kis túlzással - az egész világ is.

Szerző: Sümeghi Lóránt, a Századvég vezető elemzője

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások