Trükkök százai: Az előválasztás


Az már régóta világossá vált, hogy a hazai baloldal egyetlen igazán jelentős politikai szereplője továbbra is Gyurcsány Ferenc, akinek célja szintén jól látható:  A 2010 előtti világ, a Gyurcsány-korszak visszatérése. Az előválasztás is ezt a tervet szolgálja. Gyurcsány Ferenc jelöltjei most látszólag egymással versenyeznek az indulás jogáért, ami nem más, mint politikai trükk. Valójában az összes indulótól elvárják a bevándorláspárti és adóemelési politika támogatását és azt, hogy megválasztásuk esetén a baloldali pártok egyikéhez csatlakozzanak. Az erőforrásigényes küzdelem a fegyelmezett szavazóbázisal rendelkező, nagyobb pártoknak kedvez, ami az ellenzéken belül a DK további erősödését vetíti előre.

Mérsékelt érdeklődés

A baloldali pártok bíznak ugyan az előválasztás felhajtóerejében,

ám a korábbi hazai tapasztalatok azt mutatják, hogy az előválasztások iránti érdeklődés jellemzően mérsékelt

(A 2019-es főpolgármesteri előválasztás második fordulójában 68 363 választó voksolt, amely az akkori fővárosi lakosság 3,4 százalékát teszi ki. Ferencvárosban az előválasztás öt százalék körüli részvétel mellett zajlott).


Minél alacsonyabb a részvétel az előválasztáson, annál gyengébb a győztes legitimációja, továbbá annál nagyobb esély van a valódi választói akarat torzulására.

Ugyan valamennyi voksolásról elmondható, hogy a mozgósító-kapacitásnak nagyobb jelentősége lehet, mint a jelöltek valódi népszerűségének, ám ez hatványozottan igaz kimondottan alacsony választói részvétel esetén. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az ellenzéki előválasztásokon nem feltétlenül a (baloldali szavazók körében) legnépszerűbb jelölt fog győzelmet aratni, hanem az, akinek több anyagi és emberi erőforrása van mozgósítani a híveit.

Miután az előválasztások az „éles választás” egyfajta lemodellezését jelentik, könnyen belátható, hogy jelentős anyagi erőforrásokra van szüksége az egyes ellenzéki pártoknak, hogy érdemi kampányt tudjanak folytatni. Főleg a kisebb formációknak jelentett problémát  az elmúlt években az éles voksolások alkalmával az intenzív kampánytevékenység biztosítása.

Kérdéses, hogy a résztvevő pártok képesek lesznek-e törvényes keretek között előteremteni elegendő forrást az előválasztási versengéshez,

ellenkező esetben felmerülhet a tiltott pártfinanszírozás gyanúja. Mivel az előválasztás számos erőforrást igényel, és „az erősebb mindent visz” elve érvényesül, ez egyértelműen a nagyobb pártoknak kedvez, így konzerválva a jelenlegi ellenzéki erőviszonyokat.


A zuglói példa jól mutatja, hogy a baloldal számára mandátumot nagy valószínűséggel eredményező körzetekben számíthatunk az egyes baloldali politikusok karrierútját, illetve az őket indító pártok mandátummaximalizálását meghatározó, élesebb előválasztási versengésre. Az egymás elleni kampány elmérgesedhet az egyes pártok jelöltjei között.

Emellett fontos megemlíteni a baloldali összefogásból kimaradó ellenzéki pártokat,

mint például a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, az ISZOMM, a Mi Hazánk, a Volner Párt, vagy a Polgári Válasz formációt. Ezek a pártok jelen forgatókönyv szerint nem vesznek részt az előválasztáson, így megkérdőjelezve az előválasztáson győztes jelöltek kizárólagos szerepét.

A DK mindent visz

A 2019-es fővárosi előválasztás mintázza legjobban a most bejelentett hatpárti baloldali előválasztás trükk jellegét. A 2019 februári első főpolgármesteri előválasztás eredményhirdetése és a fővárosi koordinált ellenzéki indulásról szóló áprilisi megállapodás után júniusban a DK és a Momentum egy második főpolgármester-előválasztást erőszakolt ki, amitől az ellenzéki térfél erőviszonyának javukra történő megváltoztatását várták.

A második előválasztáson ez nem sikerült, ezért Gyurcsány Ferenc pártja utóbb a Fővárosi Közgyűlésben mandátumhoz jutott két szocialista polgármester „befogadásával” vált a legerősebb frakcióvá. Most is ez várható: akárhogyan is végződik most a baloldali pártok háziversenye, az már most látszik, hogy a

DK elsődleges célja az ellenzék által elérhető mandátumok minél nagyobb részének megszerzése, így akárki is lesz az előválasztás nyertese, a győztes várhatóan Gyurcsány Ferenc lesz.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások