Végre megtudtuk, milyennek kell lennie egy igazi újságírónak


Bár nem akarta a Telex újságírója, hogy bármi is kiderüljön, végre megtudtuk, milyen egy Igazi Újságíró!

Megadja Gábor, a Kontra főszerkesztője és a Századvég vezető elemzője

Mindenekelőtt nincsenek neki érdekei, nincs köze semmiféle hatalomhoz, és legfőképpen álláspontja sincsen. Sőt: mindennapos működésmódjával (gyk. a morális és intellektuális Parnasszusról kinyilatkoztatni azokkal szemben, akik a gyakorlat világában tevékenykednek) szemben meglehetősen megengedő pozíciót foglal el az ún. „legitim vitákkal“ kapcsolatban. Hiányzott a független tényellenőrök felügyelete. 

A függetlenített újságíró tehát karakánul, férfiasan, igazi lázadóként, mindenféle hatalommal szembehelyezkedő Emberként viselkedett - mint egy szappanozott angolna.

(Természetesen csak a libernyák média helikopter, mindenki más sáros rezsimbérenc. A MagNet cáfolta is a függetlenített progresszív lakáj vádaskodását - a szerk.) 

De indítsunk messzebbről.

Van egy általános problémája az önmaga hatása alá kerülő firkászoknak. Olykor büszkén hivatkoznak arra, hogy ők a „negyedik hatalmi ág“ (sőt, privátim úgy indokolják mindekori pofátlanságukat, hogy „mi vagyunk a kibaszott médiaelit“, igaz történet - a szerk.). Rendben, ám ez esetben vegyük komolyan ezt a tanítást.

A „hatalmi ágakról“ és azok egyensúlyáról szóló ortodox tanítás szerint azért van szükség több hatalmi ágra, mert ezek egymást ellenőrzik - hatalmat csak hatalommal lehet korlátozni. Ám érdekes módon a „negyedik hatalmi ág“ azonnal vinnyogni kezd, ha más hatalmak akár csak felvetik a korlátozásuk ötletét. Olyankor már nem hatalom, olyankor független ellenőrző feladatot látnak el, mindenféle hatalom és érdek nélkül, sine ira et studio tevékenykednek (ez utóbbi kamut próbálta a vitában szereplő függetlenített firkász is megetetni a közönséggel). A „független-objektív“ médiának egyedülálló módon nincsenek érdekei, céljai, hatalmi törekvései, bár minden más szervezetnek, intézménynek, sőt általában az embereknek van.

Hiába: a független-objektív újságírók olyanok, mint Sztálin bolsevikjai: különlegesek. „Különleges anyagból vannak gyúrva“ (idézet magától Sztálintól - a szerk.).

Ezzel szemben Bohár Dániel sajnos nem bolsevik, ezért nem is különleges: nem jóhiszeműen téved (mint az erkölcsileg tökéletes bolsevikok, így Fábián is!), hanem rosszhiszeműen hazudik; és szemben Fábiánnal, aki a teljes média-had kameráitól kísérve teátrálisan vonult az előkészített mentőcsónak felé, Bohár teljes nyugalommal ugrott az ismert jövőbe, csak ez az ugrás három hónapig tartott, nem mínusz 9 napig.

(Hogy az apró részletek is a helyükre kerüljenek, az Új Múlt 2000 Kft. szívesen áll a függetlenített firkász rendelkezésére, referencia-anyagokat kérhet az általa támogatott pártoktól. Így szívesen gyártunk egy új verziót arra a kellemetlenségre, hogy az új cég a főszerkesztő kirúgása - tehát a látványos exodust kiváltó esemény - előtt már kilenc nappal létezett. Cégünk mindig az Ön rendelkezésére áll, asszonyom!) 

Emlékszünk még arra a teátrális kivonulásra? Oscar-gyanús. Kár, hogy ugyanezt az élő közvetítést nem látjuk akkor, amikor mondjuk bezárnak egy üzemet, és százak vagy ezrek veszítik el a munkájukat egy pillanatról a másikra, de hát a sztálini „különleges emberek“ mégiscsak sokkal fontosabbak. Üzemek nélkül például elvagyunk, de ki tudna elindítani például budipapír-rohamot, ha nincs függetlenített média? 

A függetlenített firkász kérdőre vonja Bohárt, hogy miért nem faggatta keményen Simicskát, amikor utóbbi még tulajdonos volt ott, ahol Bohár alkalmazott - ez nagyon édes, különösen annak fényében, hogy Fábián még azzal kapcsolatban is ködösít, a Telexbe milyen nagykutyák szálltak be finanszírozóként, nemhogy kérdésekkel zaklatná őket.

Cuki az is, hogy a függetlenített skribler a hatalom-ellenőrző pózában tetszeleg. A „hatalom“ minden esetben egy tízmilliós ország szabadon választott kormánya.

Lássuk, milyen komoly hatalmaknak ment már neki a Telex, annak leánykori formája, az Index, és közeli rokonuk, a 444!

Facebook, Amazon, Google, a nagy tech-cégek, különösképpen a cenzúrát illetően.

Ja, nem! Inkább érzékenyítő interjúkat és riportokat közölnek szegény cenzorokról, mennyire elnyomottak, valamint a kormánytól féltik őket. 

Soros György, aki nemzeti valutákat döntött be, és világra terjedő, mindenféle felhatalmazást nélkülöző politikai nyomásgyakorló NGO-hálózata.

Ja, nem, szerintük ilyen nem is létezik! Egy spekuláns nemzetközi hálózata nemhatalom, csak a tízmilliós ország szabadon választott kormánya hatalom! 

A szovjet időket idéző szivárványos propagandát nyomó nagy multicégek, tévékanálisok, Netflix stb.

Ja, nem, ezeket a globális nagyhatalmakat hűen és készségesen szolgálják a bátor hatalommal szembeni ellenállók! 

A burke-i nemzetfelfogás alapján az élők és holtak választói szövetségével győzelmet arató Biden és az amerikai adminisztráció kemény szembesítése a kellemetlenségekkel.

Ja, nem! Inkább szovjet óda írása az új Főtitkárhoz, valamint a mélyállam minden egyes katonai, politikai és egyéb nyomulásának kritikátlan támogatása, és a szokott kerékvágás éveiben a nagykövetségre való rendszeres mászkálás árulkodás és lazacos szendvics fogyasztása céljából. (Emlékszünk még az ukrán balhéra, amikor sikeresen felfegyvereztek ukrán nácikat, akiket kitartóan védett a függetlenített média a State Department legfőbb érdekeit szem előtt tartva? Ha nosztalgiázni támad kezdünk, érdemes kikeresni ezeket - a szerk.) 

Ezekhez képest már apróság, hogy a régi, még jó, még független Indexen milyen keményen bekérdezős interjúk jelentek meg a frissen megválasztott Karácsony Gergellyel. Olyasmi kérdésekkel izzasztották, mint hogy

„Fényességes Tekintetű Főpolgármester Úr, hogy viseli a gonosz Fidesz mindennapos támadásait, miközben Ön annyira Jó Ember?“

„Ön Jó Embernek született, vagy fejlődése során vált azzá? Reméljük, nem túl személyes a kérdés!“

A bátor őrkutyák azonnali pitizésbe kezdenek, ha a gazdijukkal találják szemben magukat. A tényleges hatalmakhoz nagyon is hűségesek az őrkutyusok. 

Aztán a független-objektív firkász szívesen hivatkozik bírósági ítéletekre helyreigazítások tekintetében, összekeverve a jogszolgáltatást az igazságszolgáltatással, de hát nem csak ezekben a dolgokban szoktak tévedni vagy hazudni. Ezek amúgy ugyanazoknak a bíróságoknak az állítólagosan nagyon helyes ítéletei, ahol a kedves firkászok rendre nem tesznek feljelentést „korrupció-gyanú“ miatt, amit szintén emleget. Érthetetlen! 

(A Kontra egyébként összeszegyűjtötte a legnevetségesebbeket ezek közül az ítéletek közül, hogy lássuk, mivel döngetik a mellüket független-objektívék rendszeresen - Láthatjuk, hogy az ítéletek logikájának az alapja a vesszőhiba keresése, illetve az, hogy „hogy kerül ez a hajszál a mérgezett levesbe?“

Amikor a műsorvezető feldobta azt a kérdést, hogy a koronavírus-járvány idején ez a csodálatos független-objektív média hogyan végezte feladatát, a skribler hősiesen elmesélte, miben hibázott a kormány. Tehát jól beszámolt a saját felelősségéről. Ez a „nem-hatalom“ változata a csiki-csuki játéknak, hát nehogymá’ a negyedik hatalmi ágnak legyen felelőssége bármiben is! Vagyis a független-objektív média nem keltett pánikot, nem riogatott azzal, hogy fel kell vásárolni minden budipapírt és konzervet, mert jönnek a zombik. Dehogy! Sir Robin-díjat minden bátor, függetlenített médiumnak! 

A függetlenített firkász elmondja, hogy ő aztán írhat bármiféle rosszat Gyurcsányról meg ellenzéki szereplőkről. Kedves firkász úr, kiváló, akkor vajon miért nem teszi? Ehelyett inkább izzadságszagú ironizálással próbálják rendre elütni azt a valóban kellemetlen fejleményt, hogy az ellenzéki szemétdombon Ferenc testvér a legpotensebb kakas. 

Apropó, kinek higgyünk függetlenség ügyében? Mert Uj Péter szerint azért kellett a 444, mert már akkor nem volt független az Index. Ezek szerint Fábián Tamás évekig dolgozott nem-független médiumnál, miért nem számol be az élményeiről és a kettő különbségéről? Ő akkor már csak a Telextől kezdve független, korábban nem volt az? Korábban is azt mondta magáról, akkor most miért higgyünk neki? És miért ne higgyünk Uj Péternek? (Mindenesetre van, amiben a Telex tényleg más, mint a még jó Index, pedig a csapat ugyanaz: a Telex nagyjából annyira izgalmas, mint a puritán pornó.)

Azt állítja a függetlenített firkász, hogy őket aztán mindenki olvassa, a fideszesek is. Tegyük fel, hogy tényleg így van (a valós adatok inkább azt mutatják, hogy full buborék, de sebaj - a szerk.), mindenki szereti magát néha hergelni valamin. Akkor viszont nem túl sikeres a projekt, hiába nyalnak alá öles nyelvcsapásokkal a komcsi-libsi-náci összefogásnak, az őket milliószám olvasó emberek mégsem szavaznak Orbán ellen. Ott a büszkülés a nagy olvasottságra (meg arc is, jó nagy, a függetlenített bolsevik delikvens nyilvánvalóan oldalazva közlekedik), de semmi eredmény :( 

Amellett se menjünk el szó nélkül, hogy a SZAKMA nem csak az intellektuális minőség őre, hanem a jóízlésé is. Ezért kifogásolja firkászunk a „kocsmai hangvételt“. Ezt a részét vegyük komolyan, ha lehet, és vessük alá magunkat a SZAKMA által meghatározott ízlés mércéjének. 

Forrás: Kontra

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások