A DK-val jönne a fizetős egészségügy


A BALOLDALI PÁRT SZERINT ANNAK JÁRNA A MAGASABB MINŐSÉGŰ ÁLLAMI ELLÁTÁS, AKI TÖBBET FIZET

Kormányon a Demokratikus Koalíció átalakítaná a társadalombiztosítás rendszerét. Gyurcsány Ferenc pártelnök szerint aki hajlandó több járulékot fizetni, az kaphasson magasabb minőségű ellátást az állami rendszerben. – Ha úgy működne az ellátás, ahogy az a DK programjában van, akkor borulna a szolidaritás és diszkriminatív lenne a rendszer – mondta a Magyar Nemzetnek a Századvég szakértője.

Felborítaná a szolidaritáson alapuló társadalombiztosítási rendszert a Demokratikus Koalíció, ha kormányra kerülne. A párt honlapján is elérhető programból ugyanis ez derül ki. A DK ellátási csomagokra bontaná fel a jelenlegi egészségügyi ellátórendszert. Lenne egy olyan, ami alanyi jogon járna, ebbe beletartoznának például a sürgősségi ellátások. A biztosítottaknak járó csomag (ideértve azokat is, akik után a központi költségvetés fizeti a járulékot) mindenkinek egységes ellátást adna, az „egészségügy mindenkori átlagos színvonalának megfelelő orvosi eljárásokkal”. Hogy ebbe mi tartozna bele, az nem szerepel a programban. Az viszont igen, hogy a „csomag tartalmának egyéb részleteit szakmai egyeztetés keretében kell kidolgozni”.
A harmadik elem lenne az úgynevezett tb extra csomag. Ez annak járna, aki hajlandó vagy tud többet fizetni. A pluszbefizetés egy része a terv szerint leírható lenne az adóból. Mindez azonban azt jelenti, hogy aki nem tud vagy nem akar rendszeresen nagyobb összeget fizetni, annak marad az alapcsomag. Nem új keletű elképzelésről van szó: Gyurcsány Ferenc 2015. december 17-én már nyilatkozott erről.

A DK elnöke szerint be kellene vezetni a tb extrát, amelynek lényege: „aki a lehetőségeihez mérten hajlandó több tb-járulékot fizetni, az kaphasson magasabb minőségű ellátást az állami rendszerben”.

– Magyarországon tb által finanszírozott egészségügyi ellátói rendszer működik. Ennek a szolidaritás a legfontosabb vezérlőelve, melynek fontosságát kiválóan igazolja a vírushelyzet is – mondta a Magyar Nemzetnek Maurer Szemere, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. egészségügy üzletágának vezetője. Jelezte: a járvány egyértelműen megmutatta, hogy mennyire veszélyes, ha az egészségügyet pusztán üzleti, költség-haszon számítások alapján irányítják. – Nyugat-Európában, ahol háttérbe szorították a szolidaritáson alapuló tb-rendszert és üzleti alapokra helyezték a hangsúlyt, most nagy bajba kerültek – emelte ki Maurer Szemere.
– Magyarországon a hozzájárulás fe­jében megkülönböztetés nélkül mindenki hozzájut az összes állami egészségügyi szolgáltatáshoz.

Ha úgy működne a rendszer, ahogy az a DK programjában van, akkor az kapna magasabb minőségű ellátást, aki többet fizet. Ezzel borulna a szolidaritás és diszkriminatív lenne az állami ellátás – magyarázta.

Hozzátette: ha valaki pluszpénzt kíván fizetni valamilyen ellátásért, akkor azt ma is megteheti valamelyik magánszolgáltatónál. Az állami rendszerben nem járható út, hogy több pénzért járjon több ellátás.

A DK programja lényegében az állami ellátáson belül hozna létre egy VIP-rendszert.

– Mindez növelné a társadalmi feszültséget és egy kevésbé átlátható struktúrához vezetne. Ne felejtsük el, amikor Gyurcsány Ferencék irányították az országot, akkor fizetőssé tették az egészségügyet, gondoljunk csak a vizit- és a korházi napidíjra. Másfelől azon dolgoztak, hogy leépítsék az egészségügyi szolgáltatásokat, kórházi ágyakat, sőt kórházakat zártak be. Ami piaci alapon kifizetődő és nyereséges volt, azt kiszervezték, ami pedig veszteséges volt, az maradt az állami rendszerben. Ha minden úgy maradt volna, mint akkor volt, akkor most jóval kiszolgáltatottabb helyzetben állnánk szemben a járvánnyal is – tette hozzá a Századvég szakértője.

Forrás: Magyar Nemzet

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások