3,7 százalékra gyorsult az infláció


Márciusban a pénzromlás üteme az előző havi 3,1 százalék után 3,7 százalékra növekedett, amelyet részben bázishatások, az olajárak tavalyi csökkenése magyaráznak. Az alapfolyamatokat leíró maginfláció 3,9 százalékon állt.

Az egyes termékcsoportok közül éves alapon az élelmiszerek ára 2,7, a szeszes italoké és dohányáruké 10,3, a szolgáltatásoké 1,3, a háztartási energiáé 0,3, míg a tartós fogyasztási cikkeké 3,6 százalékkal nőtt, miközben a ruházkodási cikkek 1,8 százalékkal olcsóbbak lettek. Az üzemanyagok ára 17,7 százalékkal emelkedett.

A kiskereskedelmi üzletek forgalma februárban 5,9 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest, míg az előző hónaphoz viszonyítva 1,2 százalékkal csökkent.

Ezen belül az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes kereskedelem 3,5 százalékkal esett vissza, míg a nem élelmiszertermék jellegű kereskedelem 3,3 százalékkal, a gépjármű-üzemanyag forgalom pedig 10,4 százalékkal mérséklődött az egy évvel ezelőtti értékhez képest.

A költségvetési törvény 2020. júliusi elfogadása óta jelentősen változott a makrogazdasági környezet, így a kormányzat a költségvetési törvény módosítását javasolta a Parlamentnek. A módosítás nyomán meghatározott hiánycél az eredeti 2,9 százalék helyett 7,5 százalék, míg az államadósság a GDP 79,9 százalékára csökken. A gazdasági növekedés 4,3 százalék, míg az infláció 3,6 százalék lehet 2021-ben, miközben az eredeti tervezet készítésekor még csak 3,0 százalék volt a prognózis.

A teljes jelentés innen tölthető le ->

Századvég Gazdaságkutató Zrt., Havi monitor

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások