4,0 százalék lehet az idei és 5,1 százalék a jövő évi növekedés


Legfrissebb prognózisunkban lefelé módosítottuk az idei, míg felfelé a jövő évi gazdasági növekedésre vonatkozó várakozásunkat. Az infláció a két évben rendre 3,5, illetve 3,2 százalék lehet, míg a költségvetési hiány 7,1, illetve 5,0 százalék.

Legújabb előrejelzésünk elkészítésekor a decemberi prognózishoz képest két fontos tényezőt kellett figyelembe vennünk:

a negyedik negyedéves GDP-adat kedvezőbb volt a vártnál, ami a gazdaság vártnál gyorsabb regenerálódását jelenti.

Ugyanakkor a korlátozások elhúzódása és újak bevezetése negatív hatás gyakorolt a gazdaságra. Ezek elhúzódása ugyanakkor kockázatot is jelent és több százalékponttal csökkentheti az idei gazdasági növekedést.

Előrejelzésünk szerint az idei évben

a fogyasztás bővülése 3,2, a beruházásoké 7,5, az exporté 8,7, míg az importé 7,8 százalék lehet.

A fogyasztás bővülésénél feltételeztük a korlátozások fokozatos feloldását, míg a beruházásoknál figyelembe vettük, hogy az alacsony kamatkörnyezet, az uniós közös hitelfelvétel, illetve az új költségvetési ciklus gyorsítják, míg a bizonytalan gazdasági helyzet és a forráshiány lassítják a beruházások növekedését.

2020-ban a KSH adatai alapján a magyar gazdaság teljesítménye 5,0 százalékkal esett vissza a járványhelyzet hatására. A gazdaság egyes ágazatai közül a mezőgazdaság teljesítménye 6,7, az iparé 4,8, az építőiparé 9,4, a szolgáltatásoké 4,8 százalékkal csökkent. Ezzel a fenti ágazatok rendre 0,2, 1,0, 0,5, illetve 2,7 százalékponttal húzták vissza a gazdasági teljesítményt a tavalyi évben. Ezzel szemben felhasználási oldalról a fogyasztás 1,2, a bruttó állóeszköz-felhalmozás 2,0, a nettó export pedig 2,4 százalékponttal járult hozzá a tavalyi visszaeséshez.

A teljes jelentés itt érhető el -> 

Századvég Gazdaságkutató Zrt, Havi monitor

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások