Átlagosan 1,5 millió forint van a magyarok nyugdíjszámláján


Nem rengette meg az önkéntes pénztári vagyont a koronavírus, a friss számok azt mutatják, hogy a vagyon tovább bővült, egy számlán átlagosan már 1,5 millió forint van. Az elmúlt egy évben a taglétszám is nőni tudott, de ugyanez figyelhető meg az egészségpénztáraknál is – derült ki az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének mai sajtótájékoztatójából. Az eseményen  a pénztári szektor elmúlt egy évét elemezték, és az idei célkitűzéseket is ismertették.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. Makrogazdasági Üzletág vezetője

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. Makrogazdasági Üzletág vezetője az elmúlt egy év makrogazdasági folyamatairól beszélt és arról, hogy ezek mennyiben és milyen módon befolyásolták a pénztári szektor teljesítményét:
 

 • Egy-másfél éve már szinte mindenki várt valamiféle válságot a gazdaságban, ami összejött, de nem úgy, ahogy azt mindenki várta: egy egészségügyi válság gyűrűzött át a gazdaságba. A tanulság az lett, hogy az egészségügyi problémát gazdasági oldalról nem lehetett igazán jól kezelni.
 • Nagy kérdés lett, hogy a lakosság mer-e költeni vagy inkább takarékoskodik. Makro szinten a kép azt mutatja, hogy nem olyan rossz a helyzet, mélyebbre nézve azt látni, hogy az ágazatok egy része nagyjából ugyanúgy teljesített már a tavalyi negyedik negyedévben, mint a koronavírus-válság előtt (mások a túlélésért küzdöttek).
 • A Századvég lakossági felmérése alapján a többség úgy látja, hogy az elmúlt egy évben az ország gazdasági helyzete jelentősen romlott (36,4%), 33,3%-uk szerint pedig kis mértékben romlott. Ez jelentős romlás ahhoz képest, hogy 2020 januárjában a megkérdezettek csak kis része látta ilyen negatívan a helyzetet.
 • A megtakarításokkal kapcsolatos válaszokból az látszik, hogy a válsághelyzet nem hozta a megtakarítások csökkenését. A szakember szerint ez azért lehet, mivel a gazdaság egy jelentős része kilábalt a válságból, hosszú távon nem érintette olyan rosszul a válsághelyzet.
 • Az MNB számai szerint megtakarítási szempontból a tavalyi második negyedév erős negyedévnek bizonyult, tehát a háztartásokat a vírushelyzet nem nagyon ütötte meg, az eszközök közül a likvidebbek, tehát a készpénz és a bankbetét kaptak nagyobb szerepet.
 • A nyugdíjpénztári megtakarításokkal jellemzően a tehetősebb réteg rendelkezik Magyarországon, ők kevésbé szenvedték meg a tavalyi évet (ezt a lenti táblázat is mutatja), mint az alacsonyabb jövedelműek.
háztartások

Forrás: Századvég

Nagy Csaba, a Pénztárszövetség elnöke a pénztárak elmúlt évének teljesítményét mutatta be:

 • Tavaly tavasszal a pénztárak többsége azonnal át tudott állni egy digitális, home office üzemmódba, a fejlesztéseket sikerült meggyorsítani. Ennek a fejlesztésnek a jövőben is folytatódnia kell, mindenki vágyik a biztonságra, ezért abban bízik, hogy a pénztártagoknak ez fogja majd jelenteni a tagság.
 • A pénztártagok kitartottak a nyugdíjcélú öngondoskodás mellett tavaly, a taglétszám 2019-hez képest még valamennyire nőtt is, a vagyon több mint 7%-os bővülést mutatott egy év alatt. A tagdíjbevételek jelentős része egyéni befizetésből jött be, de tavaly kis mértékben nőtt a munkáltatói befizetés mértéke is.
 • A nyugdíjpénztárakban lévő átlagvagyon egy év alatt közel 5%-kal, 1,46 millió forintra nőtt.
nyugdíjpénztár

Forrás: Pénztárszövetség

 • A vagyonnövekedés mögött leginkább az állt, hogy a tavalyi első egyedévet követően a szektor szép hozamokat tudott elérni:
nyugdíjpénztár

Forrás: Pénztárszövetség

 • Az idei első negyedévben a vagyon viszont már több mint 16%-os bővülést mutat éves összevetésben, az átlagvagyon pedig közel 17%-kal, 1,49 millió környékére nőtt a tavalyi első negyedévhez viszonyítva:
nyugdíjpénztár

Forrás: Pénztárszövetség

Az önkéntes pénztárakban kezelt vagyon március végén új rekordra, 1587 milliárd forintra nőtt:

önkéntes pénztár

Forrás: Pénztárszövetség

Az egészségpénztárak kapcsán a szakember kiemelte, hogy bővült a taglétszám és a kezelt vagyon is tavaly, de ami figyelemre méltóbb, hogy az összes befizetés több mint 80%-a az egyéni befizetésekből érkezett. A szolgáltatások összege nagyjából szinten maradt, de a szolgáltatások felhasználása tavaly sokkal magasabb volt, mint 2019-ben. Tavaly sokan használták a befizetéseket arra, hogy maguk és családtagjaik számára beszerezzék a szükséges gyógyszereket és vitaminokat, különösen az első negyedévben.

Az  idei első negyedév adatai is bizakodásra adnak okot, tovább nőtt a taglétszám és a kezelt vagyon is egy év alatt. A munkáltatói befizetések 22%-kal, az egyéni befizetések közel 16%-kal bővültek.

egészségpénztár

Forrás:

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások