Megközelítheti a 6 százalékot az idei növekedés


2021 első negyedévében a GDP 2,1 százalékos csökkenést jelzett az egy évvel ezelőttihez képest, amely a koronavírus-járvány miatti korlátozó intézkedéseknek köszönhető. Az előző negyedév értékéhez képest 2,0 százalékos növekedés figyelhető meg.

A vártnál kedvezőbb első negyedéves adat nyomán felfelé módosítottuk az idei évi gazdasági növekedésre vonatkozó várakozásainkat.

Így a gazdaság 2021-es növekedése becslésünk szerint 5,8 százalék lehet.

Ennek alakulásával kapcsolatban a legnagyobb kockázatot a koronavírus esetleges újabb hullámai jelenthetik.

Az infláció 2021-ben a jegybanki célsáv teteje körül alakulhat, 3,9 százalékot tehet ki. Ennek megfelelően a jegybank fokozatosan szigoríthat a monetáris politikáján, azaz a kamatok lassú emelkedése várható.

A gazdaság újraindulásával párhuzamosan a foglalkoztatás ismét növekvő pályára állhat, egyre több szektorban megjelenhet a munkaerőhiány, amely a cégeket a bérek emelésére kényszerítheti.

A kiskereskedelmi üzletek forgalma áprilisban 10,6 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest,

míg az előző hónaphoz viszonyítva 1,0 százalékkal mérséklődött. Ezen belül az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes kereskedelem 3,3 százalékkal, a nem élelmiszertermék jellegű kereskedelem pedig 21,3 százalékkal, míg a gépjármű-üzemanyag forgalom 19,2 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőtti értékhez képest.

A teljes jelentés innen tölthető le ->

havi monitor

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások