Miniszterelnök-preferenciák: Orbán Viktor 54 százalék, Karácsony Gergely 34 százalék


Az elemzői várakozások szerint Karácsony Gergely lesz a baloldal miniszterelnök-jelöltje. A Századvég ennek tükrében vizsgálta meg egyrészt, hogy a választók inkább Orbán Viktort vagy Karácsony Gergelyt látnák szívesebben miniszterelnöki pozícióban, másrészt hogy egyes kiemelt társadalmi csoportok helyzetének javítására, valamint az ország legfontosabb problémáinak, ügyeinek megoldására kit tartanak alkalmasabbnak.

Miniszterelnök-preferenciák: Orbán Viktor 54 százalék, Karácsony Gergely 34 százalék

A 2021. augusztus végén, telefonos (CATI) módszerrel készült, 1000 fős, a felnőttkorú magyar lakosságot a fő demográfiai dimenziók mentén reprezentáló kutatás eredményeként megállapítható, hogy

Orbán Viktort a magyar felnőtt lakosság 54 százaléka látná szívesen miniszterelnöki pozícióban, Karácsony Gergely ezzel szemben csak 34 százalékon áll.

Orbán Viktor Karácsony Gergely miniszterelnöki pozíció kördiagram

A kutatás a vezetői tulajdonságok mellett több aktuális területen kérdezett rá arra, hogy kettejük közül kit tartanak a problémamegoldásra alkalmasabbnak. A Covid-járvány az elmúlt időszak legnagyobb globális válságaként az egyének és családok hétköznapjait, valamint a társadalmi lét minden szeletét próbára tette. Ilyenkor az emberek határozott és erős vezetők mögé sorakoznak fel. Orbán Viktort a megkérdezettek 69, míg Karácsony Gergelyt 19 százaléka látja ilyen vezetőnek.

A kutatásban vizsgált kiemelt társadalmi csoportok (családok, gyermekek, nyugdíjasok) helyzetének javítása tekintetében egyértelműen Orbán Viktort tartják alkalmasabbnak.

A családok támogatása a válaszadók 61 százaléka szerint Orbán Viktorra, 30 százaléka szerint Karácsony Gergelyre igaz. A gyermekek védelme esetében ez az aránypár 57 illetve 24 százalék. A nyugdíjasok helyzetének javítására a megkérdezettek 57 százaléka Orbán Viktort, 31 százaléka Karácsony Gergelyt tartja alkalmasabbnak.

A járványhelyzet kezelése mind egészségügyi, mind gazdasági területen komoly kihívást jelent. A magyar lakosság többsége mindkét említett területen inkább Orbán Viktornak szavaz bizalmat: a járvány utáni gazdasági helyzet javítására a válaszadók 57 százaléka Orbán Viktort, 32 százaléka Karácsony Gergelyt tartja alkalmasabbnak, a következő járványhullámokkal szembeni egészségügyi védekezés területén a megkérdezettek 52 százaléka Orbán Viktornak, 20 százaléka Karácsony Gergelynek szavaz bizalmat.

A Századvég rákérdezett a válságkezelés és a járvány utáni gazdasági újraindítás megítélésére is, ahol szintén éles kontraszt mutatkozik a két politikus értékelésében. A válaszadók 55 százaléka szerint Karácsony Gergely adókat emelne, és 52 százalék szerint megszorításokkal kezelné a helyzetet. Orbán Viktorról csak a válaszadók 24 százaléka feltételezi az adóemelést és csak 29 százalék a megszorításokat. Karácsony Gergelyt a válaszadók a 2010 előtti megszorító gazdaságpolitika letéteményesének látják. Míg Orbán Viktort 58 százalék tartja alkalmasnak új munkahelyek teremtésére, addig Karácsony Gergelyről 29 százalék gondolja, hogy segítené új munkahelyek létrejöttét.

A válaszadók többsége egyértelmű párhuzamot és kapcsolatot lát Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc között:

a megkérdezettek 63 százaléka vélekedik úgy, hogy a baloldal esélyes miniszterelnök-jelöltje szorosan együttműködne Gyurcsány Ferenccel, Orbán Viktorról ilyet csupán a válaszadók 7 százaléka feltételez.

Orbán Viktor Karácsony Gergely közvélemény sávdiagram

Összegzésként elmondható, hogy a többség Orbán Viktorban nemcsak egy erős és határozott vezetőt lát, hanem egy olyan politikust is, aki jól kezelte az eddigi válságokat és kiáll fontos társadalmi csoportok mellett. Az országon belüli problémamegoldás mellett a külkapcsolatok ápolása is legalább ilyen fontos, e téren a magyarok 59 százaléka szerint a miniszterelnök áll ki jobban Magyarországért, Karácsony Gergelyről ezt csak 30% gondolja így.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások