Ezzel szemben az egykori szocialista kormányzat Gyurcsány Ferenc vezetésével már 2006 őszétől súlyos megszorító intézkedéseket vezetett be, elhibázott gazdaságpolitikája következményeit a magyar emberekkel és vállalkozásokkal kívánta megfizettetni, mely a recesszió eszkalálódását eredményezte. Ezt követően újabb csapásként jelentkezett a 2008 végén kirobbanó gazdasági világválság, melynek gyors és eredményes leküzdéséhez a gyurcsányi baloldal nem teremtette meg a szükséges előfeltételeket.

Ki kell hangsúlyozni továbbá, hogy a magyar kormány által kellő időben meghozott biztonsági intézkedések, a magas átoltottság eléréséhez nélkülözhetetlen vakcinabeszerzések, az oltási terv következetes végrehajtása, valamint – Európában elsőként – a harmadik oltás felvételének biztosítása egyaránt hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország sikeresen vegye fel a küzdelmet a járvánnyal szemben. A Gyurcsány-koalíció elmúlt másfél évben tett járványkezelési javaslatai, felvetései – a megvalósulásuk esetén – azonban beláthatatlan következményekkel jártak volna.

Többek között a különböző álhírek, megtévesztő vélemények hangoztatása, a keleti oltóanyagok politikai alapon történő támadása (melyek nélkül nem, vagy csak jóval később kerülhetett volna sor az élet és a gazdaság újraindítására), illetve a gyors kormányzati intézkedéseket lehetővé tevő különleges közjogi keretek ellenzése arra utalnak, hogy a Gyurcsány vezette baloldal járványkezelése kaotikus viszonyokat teremtett volna Magyarországon.

Végezetül hangsúlyoznunk kell, hogy a nemzeti kormány – a migrációs válsághoz hasonlóan – a koronavírus okozta kihívások megoldása kapcsán is figyelmet fordított a társadalmi párbeszéd fenntartására, amely kulcseleme a sikeres kríziskezelésnek. A nemzeti konzultáció intézményének köszönhetően a választópolgároknak lehetőségük nyílt világossá tenni a kormányzat felé a járvány visszaszorításával összefüggő elvárásaikat is. Ezzel szemben a Gyurcsány-korszak válságkezelő tevékenységének eredménytelensége – egyebek mellett – éppen arra volt visszavezethető, hogy a baloldal – intézkedései kidolgozása során – nem kívánta megismerni, így figyelembe sem vette a választók többségének akaratát.

Az előbbiek fényében kijelenthető, hogy míg az elmúlt években elért eredmények (illegális bevándorlás megfékezése, a koronavírus-járvány kordában tartása, gazdasági stabilitás fenntartása) a jobboldal kormányzóképességét bizonyítják, addig a Gyurcsány-szövetség – a 2010 előtti „hagyományokat" követve – továbbra is félrekezelné a válságot, veszélyeztetve ezzel az emberek és vállalkozások megélhetését, gyarapodását.

Forrás: Origo