Meghaladhatja a 7 százalékot az idei gazdasági növekedés


A vártnál kedvezőbb második negyedéves GDP-adat nyomán felfelé módosítottuk az idei gazdasági növekedésre vonatkozó várakozásainkat. Prognózisunk szerint a magyar gazdaság teljesítménye idén 7,8, jövőre 5,5 százalékkal bővülhet.

Az infláció az elmúlt időszakban a várakozásoknál magasabban alakult. Az idei év egészére 4,7 százalékos inflációt várunk, amely jövőre 3,8 százalékra mérséklődhet, tehát továbbra is a jegybanki cél fölött maradhat, de visszatérhet a célsávba.


Az ismét egyre több ágazatban megjelenő munkaerőhiány nyomán a bérek újra dinamikus növekedésnek indulhatnak, melynek mértéke 2022-ben átlagosan 10,6 százalék lehet, ám ezt a minimálbérről szóló döntés még érdemben befolyásolja.

A gazdasági növekedéssel kapcsolatban a kockázati tényezők közül a legfontosabbak a koronavírus újabb hullámai vagy új mutációi, illetve az ezekhez kapcsolódó korlátozások; az ipart sújtó chip- és alapanyaghiány; valamint a szállítási nehézségek.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa ismét szigorított a monetáris kondíciókon. Bár a kamatemelés mértéke a vártnál kisebb, 15 bázispont lett, döntés született a forintlikviditást nyújtó swap eszköz kivezetéséről, illetve az állampapírvásárlási program mértékének további csökkentéséről.

A Moody’s szeptember 24-én felminősítette Magyarországot, így a magyar államadósság besorolása mindhárom nagy hitelminősítőnél azonos szinten áll.
 

A teljes jelentés innen tölthető le ->

 

havi monitor szeptember

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások