Miniszterelnök-preferenciák: Orbán Viktor 51 százalék, Márki-Zay Péter 41 százalék


Az ellenzéki előválasztás második fordulójának eredményeként Karácsony Gergely helyett Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere lesz a baloldal kormányfő-jelöltje a 2022-es országgyűlési választásokon. A Századvég e fejleményre tekintettel megvizsgálta, hogy a magyarok Orbán Viktort vagy Márki-Zay Pétert látnák-e szívesebben a miniszterelnöki pozícióban, kitérve a kormányfő-preferenciák lakóhely szerinti megoszlására is.

A közvélemény-kutatás rávilágít, hogy


a válaszadók több mint fele (51 százaléka) a hivatalban lévő miniszterelnököt, Orbán Viktort látná szívesen a kormányfői pozícióban a következő négy évben is,

míg Márki-Zay Péter megválasztását a miniszterelnöki tisztségre a megkérdezettek 41 százaléka támogatná. A válaszmegtagadók és bizonytalanok aránya 8 százalék.

Forrás: Századvég, 2021. október, CATI, n=1000, politikai szempontból aktív, felnőtt magyar lakosság körében,
politikai szempontból aktív = választási részvételüket biztosra vagy valószínűre ígérők
Orbán Viktor0,51
Márki-Zay Péter0,41
Nem tudja / nem válaszol0,08

Lakóhely szerinti bontásban vizsgálva a kérdést kijelenthető, hogy


a baloldal miniszterelnök-jelöltje Budapesten népszerű, ugyanakkor – Karácsony Gergelyhez hasonlatosan – a vidéki szavazókat kevésbé vagy nem tudja sikeresen megszólítani.

A felmérés szerint Márki-Zayt a budapestiek 54 százaléka látná szívesen kormányfőként, míg ez az arány a megyeszékhelyeken élők vonatkozásában 42 százalék, a városok és falvak lakossága körében 37-37 százalék. Ezzel szemben Orbán Viktor újraválasztását a fővárosiak 38 százaléka támogatná, továbbá


valamennyi vizsgált vidéki településtípus tekintetében a válaszadók több mint fele

 – a megyeszékhelyen élők 52 százaléka, a városok és falvak megkérdezettjeinek 54 illetve 56 százaléka –


a regnáló miniszterelnököt látná szívesen az ország élén a 2022-es választásokat követően is.
Háttér

Karácsony Gergely idén májusban jelentette be hivatalosan jelöltségét. A startvonalnál, tehát 2021 májusában, a Századvég méréseinek tanúsága szerint, 50-42 arányban maradt le Orbán Viktor kormányfőtől a kétszereplős miniszterelnök-preferencia akkori mérési eredményei szerint. Karácsony Gergely tehát kedvezőbb pozícióból indult, mint most Márki-Zay Péter. A főpolgármester a nyár folyamán veszített támogatottságából és végül jelöltként visszalépett.

A többszereplős kormányfőpreferencia-mérések eredményei minden esetben azt jelezték, hogy Dobrev Klára rendelkezik a leginkább elkötelezett táborral. Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter, ahogy az az előválasztás első fordulójában is kiderült, külön-külön nem, csak együtt birtokoltak több voksot, mint Dobrev.
 

Módszertan: CATI (telefonos) módszer, n=1000 felnőtt magyar lakosság körében (választási részvételüket biztosra vagy valószínűre ígérők), adatfelvétel: 2021. október, hibahatár: +/- 3,4 százalékpont

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások