A Demokratikus Koalíció előretört, Karácsony Gergely támogatottsága összeomlott Budapesten


A Demokratikus Koalíció Budapesten is átvette a vezetést az ellenzéki összefogást támogató választók körében – derül ki a Századvég októberi közvélemény-kutatásából. A felmérés kitért arra is, hogy a budapestiek hogyan vélekednek Karácsony Gergely személyéről és főpolgármesteri tevékenységéről.

A Demokratikus Koalíció előretört, Karácsony Gergely támogatottsága összeomlott Budapesten

A fővárosi baloldal élén a Gyurcsány-párt

A kutatási adatok tanúsága szerint az elmúlt másfél évben – a pártpreferenciák vonatkozásában – az ellenzéki összefogással szimpatizáló fővárosi szavazók körében jelentős átrendeződés zajlott le.


Gyurcsány Ferenc pártjára a budapesti ellenzékiek 30 százaléka szavazna,

míg 2020 februárjában pusztán a 21 százalékuk támogatta volna a DK-t. A budapesti baloldali erőviszonyok megváltozásának legnagyobb vesztese a Momentum Mozgalom, mely pártra az ellenzéki összefogást támogató fővárosiak 22 százaléka voksolna egy most vasárnap tartandó országgyűlési választáson. A Momentum tavaly februárban még 34 százalékra számíthatott volna ebben a szavazói közegben. Az MSZP-Párbeszédre a budapesti ellenzéki megkérdezettek 7 százaléka, az LMP-re és a Jobbikra 6-6 százaléka szavazna. 2020 februárjában az említett választói csoportban a válaszadók 6 százaléka a szocialistákra, 5 és 7 százaléka pedig az LMP-re, illetve a Jobbikra voksolt volna. A Mi Hazánk Mozgalmat jelenleg az ellenzékkel szimpatizáló fővárosiak 4 százaléka, más létező pártot a 18 százaléka támogatna.

ellenzéki összefogást támogatók

Minden második budapesti leváltaná Karácsonyt

Miközben – az országos tendenciákhoz hasonlóan – Budapesten az ellenzéki orientációjú választópolgárok körében a Demokratikus Koalíció vált a legnépszerűbb párttá,


Karácsony Gergely támogatói bázisa jelentősen megfogyatkozott.

A fővárosi válaszadók többsége (54 százaléka) kedvezőtlen véleményen van a Párbeszéd politikusáról, ezzel szemben a 44 százalékuk pozitívan vélekedett a főpolgármester személyéről.

vélemény Karácsony Gergelyről

 Annak ellenére, hogy Budapest – a választási erőviszonyok tekintetében – a baloldal számára hagyományosan kedvezőbb településnek számít, jelenleg


a fővárosiak 58 százaléka úgy gondolja, hogy Karácsony Gergely az elmúlt időszakban összességében inkább csalódást okozott az embereknek.
Kari Geri összességében

Ennek fényében nem meglepő, hogy a fővárosi megkérdezettek többsége (52 százaléka) más valakit, egy új jelöltet látna szívesen Budapest élén, ugyanakkor a 38 százalékuk továbbra is Karácsony főpolgármesterségét támogatja.

Ezen felül kijelenthető, hogy a Karácsony Gergely főpolgármesterré választását övező kezdeti választói optimizmus alábbhagyott. A felmérés rámutat ugyanis, hogy


a budapestiek fele (50 százaléka) azon az állásponton van, hogy a főváros dolgai jobban mentek Tarlós István főpolgármestersége idején,

míg a Karácsony városvezetői munkáját eredményesebbnek ítélők aránya 40 százalékra tehető.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások