A magyarok többsége nem támogatja Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter energiapolitikáját


Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter energiapolitikájának közös pontja, hogy mindketten elutasítják a rezsicsökkentést eredményező hatósági árakat és a magyar emberek kiszolgáltatottságát növelő piaci árazást támogatják, ami a rezsiszámlák nagymértékű megemelkedésével járna. A Századvég erre tekintettel megvizsgálta, hogy a magyarok a rezsicsökkentést lehetővé tevő hatósági energiaárakat vagy pedig a piaci árakat pártoló politikusokat támogatják-e, kitérve az Európai Unióban tapasztalható energiaár-emelkedés fogadtatására is.

A magyarok többsége nem támogatja Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter energiapolitikáját

A közvélemény-kutatás rávilágít, hogy


a válaszadók túlnyomó többségét, 91 százalékát aggodalommal tölti el valamilyen mértékben az Európai Unióban tapasztalható energiaár-emelkedés,

míg 7 százalékukat nem aggasztja a kérdés. 
 

Ön meggyire ítéli aggasztónak

A felmérés eredményei azt jelzik, hogy a téma komoly politikai relevanciával bír, és az is látható, hogy


a magyar lakosság jelentős többsége, több mint háromnegyede (77 százalék) egy választási szituációban is olyan jelöltet, politikát támogat, aki kiáll az energiaárak állami szabályozása és a rezsicsökkentés mellett.

Ezzel szemben 18 százalék azok aránya, akik olyan jelöltet támogatnának, aki a piaci energiaárak híve, ellenzi a hatósági árazást és megszüntetné a rezsicsökkentést.
 

Ha a 2022-es parlamenti választáson...
Háttér

A 2002 és 2010 közötti baloldali kormányok tizenötször emelték a közműszolgáltatási díjakat, amelynek eredményeként megduplázták a villamosenergia és megtriplázták a lakossági földgáz árát. A Gyurcsány-kormány idején a bérekhez viszonyítva a magyarok fizették a legtöbbet a gázért és az áramért az egész Európai Unióban. A baloldal vezető politikusa, Gyurcsány Ferenc továbbra is elutasítja a rezsicsökkentés politikáját, 2014-ben „hülyeségnek” nevezte, és a lakosság érdekeivel szemben a szolgáltatók érdekeit szem előtt tartó, profitorientált szemléletét a következőkkel egészítette ki: „még háromszor rezsit csökkentenek, aztán ők fognak fizetni, hogy hajlandók legyünk fűteni. Lehet tapsikolni, hogy letörünk minden hasznot, de akkor a végén éhen halunk, mert egy jól működő gazdaságban kell a haszon.”

Márki-Zay Péter ostobaságnak nevezte a polgári kormány rezsicsökkentési politikáját, és a piaci alapú energiaárak - tehát Gyurcsány Ferenc politikája - mellett állt ki, amikor azt nyilatkozta: „valódi rezsicsökkentést el lehetne érni Magyarországon, akkor ha nem néphülyítéssel, adminisztratív módon, ráterhelem a lakosságtól elvett, a lakosság könnyítése érdekében onnan elvont díjakat ráterhelték az ipari fogyasztókra, adók formájában mindenkire, veszteségessé tettek  egész iparágakat."

Márki-Zay Péter elutasítja a rezsicsökkentés politikáját, a lakossági víz-, villany- és gázfogyasztásról így nyilatkozott: „micsoda ostobaság volt annak idején így rezsit csökkenteni. Lehet rezsit csökkenteni, hogyne lehetne: kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, kevesebb gázt kell használni… "
 

Módszertan: CATI (telefonos) módszer, n=1000, politika szempontból aktív, felnőtt magyar lakosság körében, adatfelvétel: 2021. október-november, hibahatár: +/- 3,4 százalékpont

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások