Előadások a Nemzetiségi értékek megőrzése és továbbadása konferencián


2021. november 4-én és 5-én nemzetközi konferenciát rendezett az Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság Nemzetiségi értékek megőrzése és továbbadása címmel, melynek helyszíne a Bolgár Művelődési Ház volt.

Előadások a Nemzetiségi értékek megőrzése és továbbadása konferencián

A konferencián Gyorgyovich Miklós, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány Társadalomtudományi Kutatócsoportjának igazgatóhelyettese, valamint Makay Mónika kutató egy órás előadás keretében ismertette a Nemzetiségek Magyarországon kutatás releváns eredményeit.

A kutatás öt egységből épült fel:

·         lakossági, reprezentatív és kvantitatív, telefonos adatfelvétel, ezer fő részvételével

·         határon túl élő magyarok körében készült online kutatás

·         tíz szakértői interjú

·         tizenkét nemzetiségi, lakossági fókuszcsoport

·         online social listening kutatás

A kutatás eredményei közül leginkább azt érdemes kiemelni, hogy a magyarországi nemzetiségek és a magyar többségi társadalom együttélése mindkét fél megítélése szerint zökkenőmentes, sőt, nemzetiségiként a mai Magyarországon élni mindenképpen előnyökkel jár.

Az előadásokban elhangzott, hogy a kérdőíves adatfelvétel eredményei alapján a magyar társadalom több mint háromnegyede vélekedik úgy, hogy a nemzetiségek a magyarországi közösség részei (1. ábra).  

Oszlop2
Teljes mértékben egyetértek34
Inkább egyetértek43
Inkább nem értek egyet18
Egyáltalán nem értek egyet5

 Az előadók kitértek a szakértői interjús, illetve fókuszcsoportos kutatás eredményire is. A szakértői interjú résztvevői olyan személyek voltak, akik a nemzetiség részeként valamilyen fontos tisztséget töltenek be, a fókuszcsoportos kutatással pedig az egyes nemzetiségek tagjai kerültek megkérdezésre. Minden kutatási egység alapján látható, hogy a nemzetiségek körében összességében elégedettség tapasztalható, hiszen identitásukat építhetik és őrizhetik, éppen úgy, ahogyan kultúrájukat is ápolhatják, nyelvüket oktathatják és használhatják.  Mindehhez az alanyok elmondása szerint a magyar állam jelentős mértékben hozzájárul.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások