5,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak szeptemberben


Az augusztusi 4,9 százalékról szeptemberre 5,5 százalékra gyorsult az árak emelkedésének üteme. Az infláció mértéke azonban nem csak Magyarországon emelkedik, hanem az eurózónában is, ahol a mutató értéke 3,0-ról 3,4 százalékra nőtt.

Az infláció emelkedésében több egyedi tényező is szerepet játszik: ilyen például az olajár emelkedése, a dohánytermékek jövedéki adójának év eleji emelése, a magas kereslet, illetve a gazdaság újranyitását követő áremelések. Az energiaárak emelkedése a hatósági árakra való tekintettel közvetlenül nem jelenik meg a fogyasztói árakban.

Az élelmiszerek éves áremelkedése az előző havi 3,7-ről 4,4 százalékra, a szeszes italok, dohányáruké 10,5-ről 11,2 százalékra, a tartós fogyasztási cikkeké 4,4-ről 5,1 százalékra, az energiáé 0,4-ről 0,6 százalékra, az egyéb cikkek, üzemanyagoké 9,2-ről 9,8 százalékra, a szolgáltatásoké 2,8-ről 3,2 százalékra gyorsult. A ruházkodási cikkek inflációja ebben a hónapban is 0,5 százalék volt. Annak érdekében, hogy az infláció visszatérjen a jegybanki célhoz, a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa októberi ülésén ismét 15 bázisponttal emelte az alapkamatot, 1,8 százalékra.


A kiskereskedelmi üzletek forgalma augusztusban 4,1 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest, az előző hónaphoz viszonyítva pedig 0,5 százalékkal bővült.

Ezen belül az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes kereskedelem 1,7 százalékkal, a nem élelmiszertermék jellegű kereskedelem 7,8 százalékkal, míg a gépjármű-üzemanyag forgalom 2,3 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőtti volumenhez képest.

A teljes jelentés innen tölthető le ->

Havi monitor október 2021

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások