Minden, amit tudni érdemes a családi adó-visszatérítésről


2022 elején a gyermeket nevelő szülők visszakaphatják a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójuk (szja) összegét az átlagjövedelem szintjéig, szülőnként legfeljebb 809 ezer forintot. Számítások szerint az intézkedés mintegy 1,9 millió szülőt érint, és összességében 600 milliárd forintnyi támogatást jelent.

Minden, amit tudni érdemes a családi adó-visszatérítésről

Most röviden megnézzük, hogy ez mit is jelent a gyakorlatban.
 

Kik a jogosultak?

 • Minden, 2021-ben családi kedvezményre jogosult gyermekes szülőnek jár (tehát a kedvezmény a gyermeket közösen nevelő szülők közül mindkettőt megilleti) az adó-visszatérítés.
 • Az alkalmazottak mellett az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők, az ingatlan-bérbeadók, a katás és az ekhós adózók is megkapják.
 • Azok a szülők, akik 2021-ben közös háztartásban nevelik gyermeküket, családi pótlékra jogosultként igénybe vehetik a visszatérítést, függetlenül attól, hogy házasságban élnek vagy élettársak. Házasságon a bejegyzett élettársi kapcsolatot is érteni kell.
 • A visszatérítés az élettársnak is jár, aki a szülővel és annak gyermekével együtt él, ha a gyermek után ő is jogosult a családi pótlékra.
   

Mit kell tenniük a szülőknek, hogy megkapják az adó-visszatérítést?

A NAV 2022. február 15-ig automatikusan kiutalja a visszatérítést annak a szülőnek, akinek a jövedelméből év közben a munkáltatója levonja az szja-előleget, illetve az ekhót. Aki családi pótlékot kap, nem kell nyilatkoznia, mert az ellátást folyósító szervtől a NAV megkapja a kiutaláshoz szükséges adatokat. Ilyenkor az adó-visszatérítést a NAV arra a postai címre vagy bankszámlaszámra fizeti ki, ahova a családi pótlék érkezik.
 

Miről kell nyilatkozni?

Azok, akiknek a jogosultságát, a számlaszámát vagy a címét a NAV nem ismeri, az év végéig nyilatkozatot tehetnek. Az egyéni vállalkozók, az őstermelők és azok, akik maguk fizetik be az összevont adóalapba tartozó jövedelmük után az adót, az adóbevallásban kérhetik a visszatérítést.

Így tehát nyilatkoznia kell annak, aki:

 • családi pótlékra jogosult, de azt nem ő kapja, és ezért nem áll a NAV rendelkezésére a kiutaláshoz szükséges postai utalási cím vagy belföldi fizetési számlaszám,
 • magzat után jogosult várandós nő vagy vele közös háztartásban élő házastársa – a NAV az ő, kiutaláshoz szükséges adataikat nem ismeri,
 • aki rokkantsági járadékban részesül, és év közben ő vagy a vele közös háztartásban élő hozzátartozója érvényesíti a családi kedvezményt,
 • kisadózóként bejelentett magánszemély, és nem kap családi pótlékot,
 • az, aki máshova kéri az adó-visszatérítés kiutalását, mint ahová a családi pótlékot kapja.
   

Meddig lehet nyilatkozni?

A VISSZADO-nyomtatványt 2021. december 31-ig lehet beküldeni.
 

Hogyan lehet benyújtani a VISSZADO-nyilatkozatot?

A legegyszerűbb az online benyújtás.

A NAV által ismert adatokkal előre kitöltött VISSZADO a NAV honlapján az Szja-visszatérítés rovatból (https://szjavissza.hu), a Nyilatkozat gombra kattintva, ügyfélkapus azonosítással érhető el.

A VISSZADO papíron is kitölthető, postán és személyesen is benyújtható. A VISSZADO letölthető és kinyomtatható a NAV honlapjáról vagy elérhető a NAV ügyfélszolgálatain.
 

Mivel jár a benyújtási határidő elmulasztása?

A NAV nem utalja ki az adó-visszatérítést előlegként 2022. február 15-ig, ha a magánszemély az év végéig nem nyilatkozik, és ezért a NAV nem ismeri a kiutaláshoz szükséges adatokat. Ilyenkor a jogosult a 21SZJA adóbevallásában igényelheti az adó-visszatérítést 2022. május 20-ig.
 

Milyen összegre lehet számítani?

A kormánydöntés értelmében minden jogosult csak a ténylegesen befizetett szja-t igényelheti vissza.

Tehát azok kapják vissza a befizetett adójukat, akiknek a családi adókedvezményen és más adókedvezményen túl maradt még befizetendő szja-ja. Az évi 809 ezer forintos keret azt jelenti, hogy a maximális összeget az tudja majd igénybe venni, aki havonta legalább 67 ezer forintos jövedelemadót fizet a kedvezmények levonása után.

Ha a családban két kereső van, akkor mindketten jogosultak az adóvisszatérítésre, tehát ahol mindkét szülő dolgozik, ott összesen 1 millió 618 ezer forintnyi visszatérítésre jogosultak.

https://nav.gov.hu/nav/ado/szja/szja_visszaterites
 

kép 1
kép 2
kép 3
kép 4 hibás szöveggel
kép 5
kép 6
kép 7
kép 8

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások