Jelöltté válása óta sokat veszített népszerűségéből Márki-Zay Péter


Az ellenzéki előválasztás második fordulójának eredményeként Karácsony Gergely helyett Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere lett a baloldal kormányfőjelöltje a 2022-es országgyűlési választásokon. A Századvég legújabb közvélemény-kutatásában megvizsgálta, miként változott a politikus népszerűsége a jelöltté válása után eltelt két hónapban.

2021 októberében, az ellenzéki előválasztás második fordulója idején, Márki-Zay Péterről kedvező véleményen volt a magyar választók 42%-a, 47%-a pedig kedvezőtlen véleményen. A mínusz öt pontos index a jelölt győzelmét követően akár kedvező irányba is elmozdulhatott volna, az elmúlt két hónapban azonban ezzel élesen ellentétes trend figyelhető meg: Márki-Zay Péter népszerűsége folyamatosan esik.

A Századvég decemberben készült, legújabb felmérésének tanúsága szerint a hódmezővásárhelyi polgármesterről a megkérdezettek 36%-a nyilatkozott kedvezően és 56% kedvezőtlenül. Ez már mínusz húsz pontos elutasítottságot jelent, ami ilyen rövid idő alatt kifejezetten jelentős veszteség.

MZP vélemény ábra

Márki-Zay Péter kizárólag a fővárosban népszerű, igaz ott is mindössze 49/47% arányban. A megyeszékhelyeken élők 38%-a kedveli és 53%-a utasítja el. Nagyon hasonló értékeket figyelhetünk meg a falvak (29/61%) és a kisebb városok (34/56%) esetében is.

Az ellenzék kormányfőjelöltje valamivel elutasítottabb a nők (32/57%), mint a férfiak (41/53%) körében, de mindkét nemnél kedvezőtlen megítélés alá esik.

A 40 év alatti választók között 44% kedveli és 48% nem, 40 év felett mindössze 30% kedveli és 62% nem. A nyugdíjasok körében a jelölt kifejezetten elutasított: mindössze 24% nyilatkozik róla kedvezően, viszont 66% elutasítóan.

A bizonytalan szavazók esetében Márki-Zay Péter kedveltsége jelenleg 24%, elutasítottsága pedig 45%-on áll.
 

Módszertan: CATI (telefonos) módszer, n=1000, politikai szempontból aktív, felnőtt magyar lakosság körében, adatfelvétel: 2021. december, hibahatár: +/- 3,4 százalékpont

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások