Márki-Zay Péter rezsipolitikája drasztikusan megemelné a magyar családok terheit


Márki-Zay Péter megszüntetné a rezsicsökkentést, és a lakossági tarifákat a piaci árakhoz igazítaná. Az intézkedés 64 ezer forint többletköltséget okozott volna novemberben egy átlagos magyar háztartásnak. Az árnövekedés hatására több mint egymillió magyar ember válna energiaszegénnyé.

Márki-Zay Péter rezsipolitikája drasztikusan megemelné a magyar családok terheit

Magyarországon 2013-ban a jobboldali kormány rezsicsökkentési programot indított, ami megvédi a lakossági fogyasztókat a piaci árváltozásoktól. Ezért a családok jelenleg nem szembesülnek az európai energiaválság és az egyre növekvő árak okozta kihívásokkal. Ezzel szemben Márki-Zay Péter, folytatva a 2010 előtti baloldali pártok energiapolitikáját, megszüntetné a hatósági árazást, és kiszolgáltatná a családokat az aktuális piaci áringadozásoknak. A Századvég – októberi elemzése folytatásaként – megbecsülte, hogy novemberben mekkora kiadásnövekedést eredményezett volna Márki-Zay Péter piaci árszabásra vonatkozó javaslata a magyar háztartásoknak.

Az energiahordozók tőzsdei ára tovább növekedett novemberben, így ha a lakossági tarifákat ezek alapján határozhatták volna meg a szolgáltatók, a háztartásoknak jelentős, csaknem négyszeres kiadásnövekedéssel kellett volna szembesülniük. Míg a jelenlegi szabályozás mellett egy átlagos magyar háztartásnak 22 ezer forintot kell havi áram- és földgázszámláira fordítania, a piaci árszabás mellett ez meghaladta volna a 86 ezer forintot.
 

Rezsicsökkentett, hatósági tarifaPiaci árképzés alapján számított tarifa
Földgáz 13 070 55 743
Áram 9 317 30 658
Összesen 22 387 86 401

Az áremelkedés hatására a rezsiköltségek aránya a háztartások összes havi kiadásában jelentősen – 9 százalékról 33 százalékra – növekedett volna, így a családok kevesebbet tudtak volna egyéb termékekre (például élelmiszerre, oktatásra, szórakozásra) vagy megtakarításra fordítani.
 

A piaci árak a jelenlegi négyszeresére növelnék az energiaszegénységet

Mivel jelenleg az áram- és földgázköltségek aránya az összesített kiadásokból a legszegényebb háztartásokban a legmagasabb, Márki-Zay Péter rezsipolitikája ezeknek a családoknak jelentené a legnagyobb kihívást. Az alábbi ábrán az egy főre eső jövedelem alapján öt egyenlő csoportra osztottuk a magyar lakosságot. A legszegényebb kategória átlagos, egy főre eső havi nettó jövedelme 54 ezer forint, a legtehetősebbé pedig 254 ezer forint. A jelenlegi, hatósági árszabás mellett a legszegényebb családok kiadásaik 12 százalékát, a legtehetősebbek pedig 7 százalékát fordítják gáz- és áramvásárlásra. A piaci árak bevezetésével az arányok 45 és 28 százalékra növekedtek volna, azaz a legszegényebb háztartások kiadásainak csaknem felét, a legtehetősebbeknek pedig több mint negyedét rezsiszámlák befizetésére kellett volna fordítaniuk.
 

Rezsicsökkentett, hatósági tarifaPiaci árképzés alapján számított tarifa
Legszegényebbek0,120,45
Átlag alatti jövedelműek0,100,37
Átlagos jövedelműek0,090,35
Átlag feletti jövedelműek0,080,32
Legtehetősebbek0,070,28

A drasztikus áremelkedésnek drámai hatása lenne az energiaszegénységre. Magyarországon a rezsicsökkentésnek köszönhetően azoknak a háztartásoknak az aránya, amelyek nem tudták kellő mértékben felfűteni az otthonaikat, 15 százalékról 4,2 százalékra csökkent 2012 és 2020 között. Ezzel jelentősen megelőzzük az európai uniós átlagot, ami 8,2 százalék. A Márki-Zay rezsipolitikája okozta áremelkedés 18,5 százalékra emelné a fűtési nehézségekkel küzdők arányát, ami azt jelentené, hogy az érintett háztartások száma a jelenlegi 172 ezerről 758 ezerre növekedne. A javaslat tehát több mint 1,3 millió embert sodorna energiaszegénységbe.
 

Márki-Zay rezsipolitikája a nagycsaládoknak fájna a legjobban

A baloldali kritikákkal szemben a lakossági szereplők energiafogyasztásának mértékét elsősorban nem a jövedelem, hanem az egy háztartásban élők száma befolyásolja. Ez a jelenlegi fogyasztási szerkezeten is jól látható: egy négyfős család átlagosan 80 százalékkal fogyaszt többet egy egyfős háztartásnál. A különbség egy többgenerációs, nyolcfős család esetében pedig két és félszeres. Ebből az is következik, hogy a piaci árak bevezetése és az abból fakadó áremelkedés leginkább a nagycsaládosokat sújtaná.
 

Rezsicsökkentett, hatósági tarifaPiaci árképzés alapján számított tarifa
1 fő 15 650 60 887
4 fő 28 276 108 465
8 fő 39 997 153 139

Míg egy egyedül élő esetében a jelenlegi, 16 ezer forintos rezsiszámla 45 ezer forinttal, összesen 61 ezer forintra emelkedett volna, a növekmény mértéke egy négyfős család esetében meghaladta volna a 80 ezer forintot, egy nyolcfős családnál pedig a 110 ezer forintot. Utóbbi esetében ez azt jelentené, hogy a rezsiköltségek aránya a teljes kiadásban 13 százalékról 50 százalékra növekedett volna, azaz egy többgenerációs nagycsalád kiadásainak felét kénytelen lett volna az energiaszámlái befizetésére fordítani.

 

Felhasznált adatok és alkalmazott módszer

A piaci árszabás alapján kalkulált tarifák meghatározásához az Eurostat által közölt 2021 első félévi lakossági villamosenergia- és földgázdíjak komponenseiből az „energiadíj” tételt a Hungarian Power Exchange és a CEEGEX Közép-Európai Gáz Tőzsde novemberi átlagárai alapján korrigáltuk. A tarifák adókomponensének mértékét – az októberi becslésünkkel szemben, ahol annak növekedését nem vettük figyelembe – a termékárak növekedésével arányosan módosítottuk. A becsléshez a Magyar Nemzeti Bank adatainak átlaga alapján 363 forintos euróárfolyamot feltételeztünk. A háztartások kiadásainak jövedelmi és együttélési bontását a Központi Statisztikai Hivatal legutolsó elérhető, 2019-es Háztartási költségvetési és életkörülmény adatfelvétele alapján végeztük. Az áremelkedés hatását az energiaszegénységre az Eurostat adatai alapján, a 2009 és 2012 közötti időszak arányainak figyelembe vételével becsültük.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások