A harmadik negyedévben a gazdasági teljesítmény 6,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit


A gazdasági növekedés uniós összehasonlításban felemás képet mutat: a 6,1 százalékos éves alapú növekedés a második legnagyobb volt a 8,0 százalékos román érték után, azonban a negyedéves 0,7 százalék a negyedik legalacsonyabbnak bizonyult.

Az Európai Unió gazdasági teljesítménye az előző negyedévhez képest 2,1, míg az egy évvel korábbihoz képest 3,9 százalékkal bővült, míg az eurózónában a két növekedés rendre 2,2, illetve 3,7 százalék volt. Az alacsonyabb negyedéves, de magasabb éves magyar növekedést részben a magyar gazdaság gyorsabb, már a korábbi negyedévekben bekövetkező újraindulása magyarázza.

A szezonálisan kiigazított adatok alapján az EU-ban, illetve az eurózónában is növekedett a GDP az előző év azonos időszakához viszonyítva (3,9 és 3,7 százalék). Az Európai Unióban a Magyarországinál nagyobb növekedés csak Romániánál (8,0 százalék) látható, míg Németország (2,5 százalék), Szlovákia (1,3 százalék) és Bulgária esetében (0,4 százalék) figyelhető meg a legkisebb bővülés a bruttó hazai termék tekintetében 2021 harmadik negyedévében.

A gazdaság újraindításának következtében a legtöbb nemzetgazdasági ág termelése kedvezően alakult.


2021 harmadik negyedévében a turizmuson belül a kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele folyó áron közel másfélszeresére (47,0 százalék) emelkedett, köszönhetően a korlátozó intézkedések feloldását követően fellendülő szálláshelykiadásnak.

A kiskereskedelmi forgalom a naptárhatástól megtisztított adatok alapján 4,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának értékét, míg az építőipari termelési volumen 15,9 százalékkal, az ipari pedig 5,7 százalékkal bővült a harmadik negyedévben.

A teljes jelentés innen tölthető le ->

havi monitor november

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások