A legfrissebb előrejelzés elkészítésére a harmadik negyedéves részletes GDP-becslés alapján került sor. A második becslésben a KSH megerősítette, hogy a gazdaság teljesítménye 6,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Termelési oldalról a mezőgazdaság teljesítménye 3,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, miközben az ipar 2,5, az építőipar 20,1, a szolgáltatások pedig 6,8 százalékos bővülést mutattak. Ezzel az egyes ágazatok növekedési hozzájárulása rendre -0,2; 0,5; 1,0, illetve 3,8 százalékpont volt.

Felhasználási oldalról a fogyasztás 5,2, a beruházások 9,6, a kormányzati kiadások pedig 5,0 százalékkal bővültek, rendre 2,4; 2,7, illetve 0,5 százalékpontot adva a növekedéshez. Az import bővülése (5,6 százalék) meghaladta az exportét (1,4 százalék), így a külkereskedelmi egyenleg alakulása 3,2 százalékponttal visszahúzta a gazdaság növekedését.

A Központi Statisztikai Hivatal 2021 harmadik negyedévét érintő második becslése 6,1 százalékos bruttó hazai terméknövekedést jelzett az egy évvel ezelőtti értékhez képest, amely egyrészt a gazdaság újraindulásának, másrészt pedig a bázishatásnak tudható be. A GDP volumene a szezonálisan és naptárhatástól megtisztított adatok alapján szintén 6,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának értékét, míg az előző negyedév értékéhez képest 0,7 százalékos növekedés figyelhető meg.


A teljes jelentés innen tölthető le ->