Pozitív Novák Katalin lakossági megítélése


Tekintettel arra, hogy Áder János köztársasági elnök mandátuma május 10-én lejár, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy az Országgyűlés – az Alaptörvényben rögzített határidőt betartva – március 10-én új államfőt választ. A kormánypártok Novák Katalint jelölik a pozícióra, aki megválasztása esetén Magyarország első női köztársasági elnöke lehet. E fejlemények tükrében a Századvég felmérte, hogy a magyarok hogyan vélekednek Novák Katalinról.

Novák Katalin ismert és népszerű a magyarok körében

Kijelenthető, hogy a kormánypártok köztársaságielnök-jelöltje széles körben ismert Magyarországon, a megkérdezettek 92 százaléka nyilatkozott úgy, hogy ismeri Novák Katalint.

A közvélemény-kutatás alapján elmondható továbbá, hogy Novák Katalin lakossági megítélése egyértelműen pozitív.


A Fidesz-KDNP államfőjelöltjét ismerő válaszadók többsége (51 százaléka) kedvező véleményen van Novák Katalinról,

ezzel szemben 42 százalékuk negatívan vélekedik a politikusról. A megkérdezettek 7 százalékának nincs kialakult véleménye Novákról, vagy nem válaszolt a szóban forgó kérdésre.

1. ábra

Megállapítható tehát, hogy


a Novák Katalinnal szimpatizálók aránya 9 százalékponttal meghaladja a személyét elutasítókét

a vizsgált választói közegben.
 

Módszertan

CATI módszer, n=1000, politikai szempontból aktív, felnőtt magyar lakosság körében (politikai szempontból aktív = választási részvételüket biztosra vagy valószínűre ígérők), adatfelvétel: 2022. január

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások