A válságok kora – konferencia az Európa Projekt kutatás 2021-es eredményeiről


A Századvég Alapítvány 2016 óta készít közvélemény-kutatást azzal a céllal, hogy megvizsgálja az európai állampolgárok véleményét az unió jövőjét leginkább érintő kérdésekben. A hiánypótló kutatás 2021-ben is a kontinensünket érintő legjelentősebb közéleti kérdésekkel kapcsolatos lakossági attitűdök feltérképezésével foglalkozott. A társadalom konjunktúraérzete, az Európai Unió teljesítménye, továbbá a migrációs krízis megítélése mellett igazodva az Európát érintő új kihívásokhoz az idei közvélemény-kutatás meghatározó témája a koronavírus-járvány, a klímaváltozás, az energiaellátás, valamint a családpolitika. A 2021-es kutatás az Európai Unió tagországai mellett az Egyesült Királyságra, Norvégiára és Svájcra is kiterjedt. Ennek a kivételes kutatásnak az eredményeit mutatta be a január 17-ei konferencia.

Kenyeres Kinga a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. vezérigazgatója köszöntőjében elmondta, hogy a 2016 óta évről évre elvégzett kutatás alkalmat ad arra, hogy az európai polgárok számos témakörben elmondják véleményeiket, így adva képet arról, hogy a gazdasági, politikai és társadalmi változások és események hogyan hatnak az európai emberekre. Európa kihívásokkal küzd, melyekre a megoldást a politikai döntéshozóknak az emberek, a polgárok véleményére, meglátásaira támaszkodva kell meghozniuk – ehhez nyújt segítséget a Századvég kutatása.

Kinga kép

Kenyeres Kinga a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. vezérigazgatója

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

A konferencián elsőként Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tartott előadást, aki hangsúlyozta, hogy a kormány a legfontosabb kérdésekben rendre társadalmi konzultációt hirdet, és annak eredményét be is építi a döntéshozatalba. Megfogalmazása szerint az EU-ban "elnehezülni látszik" az egymás közötti kommunikáció, nincsen érdemi párbeszéd, "általában csak kioktatás, leckéztetés zajlik", aminek egyik oka az lehet, hogy a felek eltérő jelentést tulajdonítanak egy-egy alapvető kifejezésnek: Magyarországon azt tartják demokráciának, hogy az országot az emberek felhatalmazása alapján, az akaratuknak megfelelően kormányozzák. A brüsszeli szótárban azonban mást értenek a kifejezés alatt, az már inkább a szélsőséges liberalizmussal jelent egyet. Ezt követően Szijjártó Péter arról beszélt, hogy az EU-nak el kell hagynia a kettős mércét. Ahogy ő fogalmazott: "Ha beengeded a bevándorlókat, nem szólsz az iszlamizáció ellen vagy hitet teszel a nyitott társadalom eszméje mellett, akkor gyakorlatilag bármit megtehetsz".

Ezt követően Déri Stefi műsorvezető kérdezte Deutsch Tamást, európai parlamenti képviselőt a kettős mércéről az EU-ban. A politikus úgy fogalmazott, hogy teljes személyes és politikai idiotizmus húzódik meg a kettős mérce mögött.

Az EP-képviselő úgy vélekedett, hogy az európai együttműködés felfelé ívelő szakasza a Maastrichti Szerződéssel véget ért, és hogy az európai emberek többségének fontos a nemzeti szuverenitás.

Deutsch hangsúlyozta, hogy az EU jelmondata: "egység a sokféleségben". Az egész együttműködés a változatosságból indult ki, ennek tiszteletben tartása nélkül nem lehet Európa értékgazdagságáról beszélni – vélekedett.

Arról is beszélt, hogy a magyar helyreállítási terv alapján 2500 milliárd forint jár Magyarországnak a koronavírus-járvány kárainak enyhítésére, hozzátette továbbá, hogy az Európai Bizottságnak nincs jogköre arra, hogy befolyásolja az összeg folyósítását.

Stefi és Deutsch

Déri Stefi műsorvezető moderált beszélgetése Deutsch Tamás, európai parlamenti képviselővel

Fűrész Gábor, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány elnöke

 Az Európa Projekt 2021 kutatás eredményeit Fűrész Gábor, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány elnöke mutatta be. Kijelentette, hogy a magyarok nem egy unortodox kisebbség tagjai Európában. A magyar közvélemény valójában a fősodorhoz tartozik sok kérdésben. Előadásában kiemelte, hogy a kisebbségi álláspontot igazából a politikai elit képviseli Európában. Elmondta, hogy az Európa Projekt kutatás 2016-ban indult, a migrációs válság kirobbanása után. A felméréssorozatnak minden olyan fontos kérdés részét képezte, amely foglalkoztatta Európát. Az idei adatokból kiderül, hogy a magyar közvélemény nincsen egyedül Európában – hangsúlyozta Fűrész Gábor. A Századvég Alapítvány elnöke prezentációjában összefoglalta az Európa Projekt kutatás eredményeit. Szót ejtett többek között a nemzeti identitásról, Brüsszel szabályairól és a családpolitikáról. Elmondta, hogy az európaiak túlnyomó része szerint meg kell őrizni a zsidó-keresztény kulturális örökséget.

Az alapítványi elnök végezetül azt a konklúziót vonta le, hogy ha nem az elitet nézzük, a magyar álláspont a szabályhoz tartozik, nem pedig a kivételhez.

A konferenciát egy kerekasztal-beszélgetés zárta, amelynek résztvevői a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány részéről: Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója, Dr. Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, Megadja Gábor vezető kutató voltak. A XXI. Század Intézetet Deák Dániel politológus, vezető elemzője képviselte, míg a média részéről Rákay Philip kommunikációs és médiaszakember, producer vett részt a beszélgetésen.

kerekasztal-beszélgetés

Rákay Philip kommunikációs és médiaszakember, producer, Kiszelly Zoltán, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának igazgatója, Megadja Gábor vezető kutató, Dr. Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, Deák Dániel politológus, vezető elemző, XXI. Század Intézet

A kerekasztal-beszélgetés folyamán szó esett az európai országok brüsszeli érdekképviseletéről, továbbá arról, hogy az európai állampolgárok a bevándorlás helyett valójában a családtámogatásokat részesítik előnyben, és ennek kapcsán a népesedési problémákról és a bevándorlásról is szót ejtettek. Ezen kívül az elemzők beszélgettek a közösségi média befolyásoló szerepéről, az online politikai cenzúráról, és végül, de nem utolsó sorban a klímapolitikáról.

Forrás: MTI

Az Európa Projekt kutatás 2021-es eredményeit bemutató prezentáció elérhető innen: 

1. rész 

2. rész

3. rész

4. rész

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások