Novemberben a vártnál kedvezőbben alakult az ipar termelése: a nyers adatok alapján 2,6, míg munkanaphatástól megtisztítva 2,1 százalékkal nőtt az ágazat kibocsátása az előző év azonos időszakához képest. Októberhez képest a termelés 2,9 százalékkal emelkedett. A vártnál kedvezőbb adatban az játszhatott szerepet, hogy a járműgyártás visszaesése az elmúlt hónapokban tapasztaltnál kisebb volt.

A hazai pénz- és devizapiaci mutatók az elmúlt időszakban összességében vegyes képet mutatnak. Az 5 éves állampapírhozam 27 bázispontot emelkedve 4,6 százalékon zárt. A forint az euróval szemben 2,9 százalékkal, a svájci frankkal szemben 2,7 százalékkal, míg az amerikai dollárral szemben 3,6 százalékkal erősödött. Így 2022. január 19-én egy euróért 356 forintot, egy dollárért 314 forintot, míg egy svájci frankért 343 forintot adtak. Az elmúlt időszakban a külföldiek kezében lévő államadósság 138 milliárd forinttal 4569 milliárd forintra emelkedett.

Januári kamatdöntő ülésén a jegybank Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal emelte irányadó kamatát, így az alapkamat 2,9 százalékot tesz ki. A kamatfolyosót is 50 bázisponttal emelte a jegybank Monetáris Tanácsa, így az egynapos betéti kamatot 2,9 százalékra, míg a hitelkamatot 4,9 százalékra emelte. Az egyhetes betéti eszköz kamatáról hetente dönt a jegybank, amelynek mértéke jelenleg az alapkamatnál 110 bázisponttal magasabban 4,0 százalékon található. Az effektív kamat mértékét a jegybank a kamatemelési ciklus megkezdése óta 325 bázisponttal emelte. Az aszimmetrikus kamatfolyosó a bankközi piac egynapos (O/N) kamatait határozza meg.

A teljes jelentés innen tölthető le->