A forint szempontjából lesz igazán izgalmas az inflációs adat


Elsősorban a Magyar Nemzeti Bank kamatemelési ciklusának tulajdonítható a forint 2022-es erősödése.

– hangsúlyozta Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője. A közgazdász elárulta: 


"a 370-es eurós szint az, amely itthon kiveri a biztosítékot. "

Dr. Regős Gábor - üzletágvezető, Makrogazdasági Üzletág, Századvég Konjunktúrakutató Zrt.

A szakember a VG podcastjában kifejtette, hogy személy szerint még örülne is egy további forinterősödési hullámnak, miután a 2021-es esztendő megtépázta a hazai fizetőeszköz árfolyamát, de ha marad a mostani 355–360-as sáv, azzal is „elmuzsikál” a magyar gazdaság. Jelezte, hogy a „levegőben van” még néhány emelés, és a 2021-es tapasztalatok alapján a 370-es eurós szint az, amely itthon kiveri a biztosítékot.

Kitért arra is, hogy a holnap megjelenő inflációs adatból majd kiderül, tetőzött-e Magyarországon az infláció vagy sem. Ugyanakkor az év hátralévő részében – a kormány antiinflációs törekvéseinek is tulajdoníthatóan – mérsékelt lefutása lesz az áremelkedésnek, és a következő években érhetjük majd el a jegybanki inflációs célszámot.

Hozzátette:


tavaly alulról súrolhattuk a 7 százalékos növekedési ütemet, amelyre a rendszerváltoztatás óta még nem volt példa, s az idén is dinamikusan bővülhetünk, több mint 5 százalékkal.

A jelenleg zajló központi kifizetések pedig nem borítják meg a költségvetést, miután erőteljes a GDP-gyarapodás, valamint az általános forgalmi adó is „sokat hoz majd vissza”. Az euró bevezetésével kapcsolatosan a szakember azt mondta: a közös uniós pénzt valószínűleg a csehekkel és a lengyelekkel együtt honosítjuk meg. Miközben az eurónak vannak előnyei is, addig onnan kezdve lőttek a monetáris politikának. S az euróövezetből, gondoljunk csak a görögökre, már nincs visszatérés – mondta Regős Gábor. 

https://www.vg.hu/podcastok/a-370-es-euros-szint-az-amely-itthon-kiveri-a-biztositekot

Forrás: vg.hu 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások