Akár kétszeres pénzből is gazdálkodhatnak a háztartások


A családok az adó-visszatérítés egy részét lakás­felújításra vagy utazásra tervezik fordítani, így az építőipar, illetve a turizmuságazat is profitálhat az intézkedésből.

A kormányzat februárban jelentős összeget folyósít a háztartások irányába. Már megkezdődött postai úton az arra jogosultak számára a 13. havi nyugdíj összegének kifizetése, így tehát az érintettek ebben a hónapban kétszeres pénzből gazdálkodhatnak – írta lapunk megkeresésére Molnár Dániel, a Századvég Konjunktúrakutató makrogazdasági elemzője.

Molnár Dániel elemző, Makrogazdasági Üzletág, Századvég Konjunktúrakutató Zrt.

A napokban utalják ki azon szülőknek az adó-visszatérítést, akik vagy családi pótlékot kapnak, vagy kitöltötték a szükséges nyilatkozatot. Ahogy arról lapunk már korábban beszámolt, azok a gyermeket nevelő szülők, akik a lakcímre utalást választották, illetve akiknek a családi pótlékot is a postás viszi ki, már február 2-a és 4-e között kézhez kapták a családi adó-visszatérítés összegét, a bankszámlákra viszont február 15-ig kapják meg a családi adó-visszatérítést a szülők.

Egy adózó akár nyolcszázezer forintot is visszakaphat. A visszatérítés pontos összege a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadótól függ. Mindkét támogatási forma kormányzati indoka a gazdaság gyors újraindulása és az érintett társadalmi csoportok támogatásának igénye – reflektált az elemző Tállai Andrásnak, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkárának közösségi oldalára feltöltött bejegyzésére.

Elmondása szerint a 13. havi nyugdíj keretében a kormányzati kommunikáció alapján több mint 370, míg az adó-visszatérítés keretében több mint hatszázmilliárd forinttal nőhet a háztartások rendelkezésre álló jövedelme. A várakozások szerint az így kapott bevétel legnagyobb hányadát a háztartások döntő többsége fogyasztásra költi majd el, így a kiskereskedelmi forgalomban a február–márciusi időszakban érdemi emelkedés várható. Ez részben kompenzálhatja a szektort az árstop révén keletkező veszteségeiért – magyarázta a szakértő.

Mint kiderült: a különböző felmérések ugyanakkor azt mutatják, hogy a családok az adó-visszatérítés egy részét lakásfelújításra vagy utazásra tervezik fordítani, így az építőipar, illetve a turizmus is profitálhat az intézkedésből. Hozzátette: utóbbi ágazat esetében lehet, hogy a hatás csak késleltetve, a nyári szezon indulásával jelenik meg, míg az építőiparban előfordulhat, hogy a háztartások – már számolva a beérkező többletjövedelemmel – korábban elkezdték a tervezett munkákat.


Molnár Dániel felhívta a figyelmet: az építőiparban ugyanakkor problémaként merülhet fel a kapacitáshiány és több esetben az alapanyaghiány is, így előfordulhat, hogy a többletkereslet egy része további áremelkedésben csapódik majd le.

A háztartások egy része emellett adósságainak csökkentésére vagy megtakarításainak növelésére fordítja majd várhatóan az összeget, amely tovább javíthatja a pénzügyi helyzetüket.


Forrás: Magyar Hírlap

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások