Az eurorealisták a kontinens reneszánszát tűzték ki célul


Az európai konzervatív pártvezetők január végén megrendezett madridi csúcstalálkozója is jelzi, hogy egy olyan új európai jobboldali pártszövetség van születőben, amely tiszteletben tartja a nemzetállamok szuverenitását, és nem hajlandó megfelelni a baloldal bevándorláspárti, családellenes politikájának, ahogyan azt az Európai Néppárt teszi immáron évek óta a status quo megőrzése érdekében. 

Bertha László elemző, Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány

Brüsszel és az európai elit elbukott a 2008-ban kirobbant gazdasági világválság, a 2015 óta jelen lévő migrációs kihívások, valamint a mindennapjainkat meghatározó járványhelyzet kezelésében is. Európa a világpolitikai színtéren egyre inkább elveszíti jelentőségét, ám ennek felismerése helyett az ideológiai viták és a hatalmi játszmák kiélezésére törekszik Brüsszel, mint azt Magyarország és Lengyelország is megtapasztalta az elmúlt évtizedben. Az Európai Unió ma alapvető megújulásra szorul annak érdekében, hogy visszatérjen az alapító atyák gondolatához, akik nem egy túlbürokratizált, mindent az egységesítés oltárán feláldozó hatalmi gépezetet, hanem az egymással szövetségben lévő nemzetek Európáját vizionálták. 


Európa jelenleg nem a polgárokat, hanem az elit érdekeit képviseli. Ennek megváltoztatását tűzte zászlajára Orbán Viktor, Mateusz Morawiecki és Matteo Salvini a tavaly áprilisi budapesti találkozón. A kontinens reneszánszát hirdető nyilatkozatok új erőt és lendületet adtak annak a közös gondolkodásnak, melyek egy formálódó konzervatív, kereszténydemokrata pártcsalád alapjait képezhetik a jövőben.

Ezt a célt szolgálta a madridi csúcstalálkozó is, ahol a spanyol bevándorlásellenes Vox párt meghívására érkeztek pártvezetők többek között Ausztriából, Belgiumból, Bulgáriából, Észtországból, Litvániából, Hollandiából és Magyarországról is.

Ahogyan azt már megszokhattuk, a baloldali médiumok és politikai véleményvezérek szélsőjobboldali szeánszról értekeztek, hiszen ma már mindenki annak számít szerintük, aki szembeszáll azzal a balliberális narratívával, miszerint a nemzeti lét káros, a bevándorlás jó, a nemátalakítás pedig egyenesen a szabadság és az önmegvalósítás legmagasabb foka. Valójában éppen ők képviselnek szélsőséges álláspontot, hiszen egy olyan új társadalomról álmodoznak, melynek nem a biztonság és a közösségtudat, hanem a káosz és az identitásnélküliség az alapja. A hagyományos értékek és közösségek szétverése a baloldal receptje arra, hogy mindenfajta jövőbeni ellenállást felszámoljon.

E társadalmi kísérletek helyett Európának meg kell őriznie keresztény kultúráját és a közösség legfontosabb alapegységeit, a családokat. Ezen a szemüvegen keresztül látják a világot a madridi csúcson részt vevő pártvezetők is, melyet egy közös nyilatkozatban is megfogalmaztak. Az eurorealisták ebben kifejtik, hogy helyre kell állítani a nemzetállamok és az uniós intézmények közötti kölcsönös tisztelet kultúráját, ami ebből kifolyólag nem megváltoztatni, hanem megőrizni kívánja a nemzetek alkotmányos önazonosságát. 


Európa megvédéséhez véget kell vetni a brüsszeli bevándorláspolitikának és a családellenes tendenciáknak, ami az európai történelemtől idegen, demográfiai öngyilkossághoz vezet. Európának nagyobb önállóságra van szüksége saját biztonsága tekintetében, legyen szó a határok védelméről, vagy éppen az energia-önellátás kérdéséről.

Tettekre van szükség.

A felek Madridban megállapodtak arról, hogy a jövőben közösen állnak ellen minden olyan ügyben, mely megkérdőjelezné a nemzeti törvények elsőbbségét, vagy veszélyeztetné az európai polgárok biztonságát. Ennek érdekében egy koordinációs iroda létesül Brüsszelben, amely erősebb együttműködést tesz lehetővé a csúcstalálkozón részt vevő politikai pártok és szervezetek között. Fontos kezdeményezés ez, hiszen nem hagyhatjuk, hogy a baloldal vagy a brüsszeli elit döntsön Európa jövőjéről a polgárok feje felett. Európa az európai népeké. Ennek feladása helyrehozhatatlan károkat okozna mindannyiunk számára.
 

Forrás: Magyar Nemzet

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások