A három országot Litvánia és Észtország követte 4,7, illetve 4,6 százalékos inflációval. Ezzel szemben hét tagországban is 2 százalék alatt, de 1 százalék felett volt az éves CPI. A decemberi infláció alapján ellenben Észtországban volt a legmagasabb az áremelkedés, 12,2 százalékos, ezt követte a litván 10,6, illetve a lengyel 8,6 százalékos mutató. A magyar 7,4 százalékos ráta ellenben csak a 7. helyre került, Romániában, Lettországban és Bulgáriában is magasabb áremelkedés következett be 2021-ben. Továbbá nem volt olyan tagország, ahol 2 százalék alatti infláció volt.

Némiképp torzítja az összehasonlítást, hogy mást és mást jelent a tavalyi infláció a háztartások számára az egyes országokban. Magyarország esetében például 2007 decemberében is 7,4 százalékos inflációt regisztráltak, így tehát a nagyobb áremelkedés nem szokatlan a háztartások számára. Ezzel szemben Németországban az 5,3 százalékos áremelkedés 40 éves csúcs, vagyis a német háztartások egy jelenetős hányada nem is emlékezhet ilyen mértékű inflációra.

Összességében tehát nem mindegy, hogy melyik mutatót nézzük, és milyen kérdésre próbálunk vele választ adni, főleg nemzetközi összehasonlítás esetében. Látható, hogy jelentős, több tized százalékpontos különbség lehet az egyes indexek között, ami téves következtetések levonásához vezethet.


Forrás: Világgazdaság