Kommentár: A háztartások védettek az áremelkedésektől


A gazdaság működése szempontjából az üzemanyag az egyik legfontosabb, ami valamilyen módon minden termék vagy szolgáltatás árába beépül. A világpiaci olajárak emelkedése nyomán növekvő üzemanyagárak megfékezése érdekében a kormányzat a hatósági árak bevezetése mellett döntött, amely módszer a rezsi esetében bevált - mondta Molnár Dániel a Magyar Hírlap megkeresésére. 

Molnár Dániel, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. makrogazdasági elemzője

A koronavírus-járvány okozta gazdasági válságból történő kilábalás világgazdasági szinten a várakozásoknál gyorsabban lezajlott. A gyors felpattanás viszont keresleti-kínálati súrlódásokhoz vezetett, amely áruhiányt (pl. chip) és így áremelkedést eredményezett. Ez kiegészül további egyedi tényezőkkel, mint az elmúlt években elmaradt olajipari beruházások, a geopolitikai feszültségek vagy a szállítási költségek emelkedése.

Mindezen folyamatok az energiaárak emelkedéséhez vezettek, amellyel jelenleg minden ország szembesül – kommentálta Molnár Dániel, a Századvég Konjunktúrakutató makrogazdasági elemzője Schanda Tamásnak, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkárának a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetét, miszerint a magyar kormány újabb három hónappal meghosszabbította a benzinárstopot, ezzel további védelmet kaptak az autót használó magyar családok.

Kiemelte: Magyarországon a hatósági árak miatt a háztartások védettek a világpiaci árak emelkedésétől, ugyanakkor azok a vállalati szférán keresztül a fogyasztói árakba is beépülnek, ami fokozza az inflációt. Az infláció gyorsulása pedig jelentős költséggel jár a háztartások, különösen az alacsony jövedelműek számára. Vagyis jelen helyzetben alapvetően kívülről érkező, de a hazai folyamatokba fokozatosan beépülő inflációról beszélhetünk – magyarázta a szakértő.

Mint kiderült: az infláció letörése a jegybank feladata, ez a kamatemelések révén meg is kezdődött, azonban a hatás nem azonnali, és a kínálati oldalt kevéssé érinti. Nehézséget jelent továbbá, hogy az áremelkedést okozó tényezők egy részét nem lehet gyorsan megszüntetni, illetve egy részük várhatóan csak átmenetileg okoz majd problémát. A kormányzatok ilyen helyzetben dönthetnek úgy, hogy egyedi intézkedések, mint a benzinárstop révén próbálják meg letörni az árakat, amíg a helyzet nem normalizálódik – tette hozzá.

Elmondása szerint a gazdaság működése szempontjából az üzemanyag az egyik legfontosabb termék, ami valamilyen módon minden termék vagy szolgáltatás árába beépül. A világpiaci olajárak emelkedése nyomán növekvő üzemanyagárak megfékezése érdekében a kormányzat a hatósági árak bevezetése mellett döntött, amely módszer a rezsi esetében bevált.

Hangsúlyozta: az intézkedés költsége így tehát a kutakra hárul, amelyek növekvő olajárak mellett kénytelenek veszteséget elkönyvelni.

Molnár Dániel kifejtette: a gyakorlat nemzetközi szinten nem egyedi, viszont vannak országok, amelyek áfacsökkentéssel igyekeznek megfékezni az árakat, amely ugyanakkor nem biztos, hogy a fogyasztókhoz is eljutott volna, ahogy a korábbi évek magyar áfacsökkentéseit is részben lenyelték a kereskedők.
 

Forrás: Magyar Hírlap

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások