Márki-Zay nyíltan hitet tett a fasiszta, kommunista politikai eszmék képviselete mellett


Az összellenzéki miniszterelnök-jelölt nyíltan hitet tett a fasiszta, szélsőjobboldali politikai eszmék képviselete mellett azzal, hogy fasiszták képviseletéről beszélt egy lakossági fórumon. Ezzel szembekerült az Alaptörvény és a teljes magyar alkotmányos rend, valamint az EU-jog betűjével és szellemiségével - mondta el az Origónak adott interjúban ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász. 

ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány

A Századvég jogi szakértője azt is mondta, hogy mivel egy jobbikos politikus társaságában hangzott el az ominózus kijelentés, arra a következtetésre juthatunk, hogy a baloldal által immár inkorporált Jobbikot kendőzetlenül lefasisztázta Márki-Zay Péter. A baloldali jelölt a kommunistákat is említette, mint akiket képviselnek.

Mint ahogyan arról az Origo korábban beszámolt, Márki-Zay Péter Fonyódon egy szombati fórumon, ahol a Jobbik jelöltjét támogatta, arról beszélt, hogy Ők a kommunistákat és a fasisztákat külön-külön képviselik. Magyarul elismerte, hogy közöttük vannak kommunisták és fasiszták is.

Az Origo megkérdezte ifj. Lomnici Zoltánt, mi a véleménye Márki-Zay Péter kijelentéséről. A Századvég jogi szakértője elmondta, hogy


Magyarország Alaptörvénye rögzíti, hogy mi, magyarok tagadjuk a magyar nemzet és polgárai ellen a nemzetiszocialista és a kommunista diktatúra uralma alatt elkövetett embertelen bűnök elévülését, és valljuk, hogy hazánk 1944. március tizenkilencedikén elveszített állami önrendelkezésének visszaálltát 1990. május másodikától, az első szabadon választott népképviselet megalakulásától számítjuk. Ezt a napot tekintjük hazánk új demokráciája és alkotmányos rendje kezdetének.

Ifj. Lomnici Zoltán kifejtette, hogy miután 1938-ban német hatásra megszületett az olasz fasiszta állam első zsidótörvénye, nem beszélhetünk a humanizmus kontextusában nagyon különböző rendszerekről, nem véletlen, hogy augusztus 23-a a totalitárius diktatúrák – a nácizmus, a fasizmus, és természetesen a kommunizmus – sok millió áldozatának európai emléknapja.

Hitet tett Márki-Zay a fasiszta politikai eszmék mellett

Az Európai Parlament és a Tanács 2021/69. számú rendelete deklaráltan elítéli az európai modern kori történelem alatti totalitárius rendszerek – különösen a holokauszthoz vezető nácizmus, a fasizmus, a sztálinizmus és a totalitárius kommunista rendszerek által elkövetett bűncselekmények áldozatairól való megemlékezés és tisztelet hiányát - hangsúlyozta ifj. Lomnici Zoltán. Az alkotmányjogász leszögezte:


Az összellenzéki miniszterelnök-jelölt nyíltan hitet tett a fasiszta, szélsőjobboldali politikai eszmék képviselete mellett azzal, hogy fasiszták képviseletéről beszélt egy lakossági fórumon. Ezzel szembekerült az Alaptörvény és a teljes magyar alkotmányos rend, valamint az EU-jog betűjével és szellemiségével.

Ifj. Lomnici Zoltán azt is hangsúlyozta:


Mindezeken túl, mivel egy jobbikos politikus társaságában hangzott el az ominózus kijelentés, arra a következtetésre juthatunk, hogy a baloldal által immár inkorporált Jobbikot kendőzetlenül lefasisztázta Márki-Zay Péter. Azt a pártot, amely folyamatosan kikérte és kikéri magának a hasonló jelzőket, sőt volt olyan, hogy peres eljárás keretében, amelyet 2014-ben másodfokon elbukott, bíróság elé citálta a pártot szélsőséges jelzőkkel illető baloldali történészt.

A Századvég jogi szakértője hozzátette azt is, hogy fontos, hogy mit reagál erre a botrányra az összbaloldal, de különösen a listavezető. 2020-ban mindenesetre egy, az inkriminált Márki-Zay-féle kijelentésnél jóval közvetettebb érintettség ellenére, pártja ifjúsági szervezetében nácizmust éltető ritmusok miatt lemondani kényszerült a holland jobboldal egyik "ígéretes fiatal vezetője", Thierry Baudet.


Lehet követni a példáját

- fűzte hozzá.
 

Forrás: Origo

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások