Kommentár: Nehéz becslést adni az orosz–ukrán helyzet gazdasági hatásaira


A magyar gazdaságot remélhetőleg alapjaiban nem rengeti meg az ukrán–orosz konfliktus, de azért annak elhúzódása esetén érezhető negatív hatása lenne az infláción és a valamivel alacsonyabb gazdasági teljesítményen keresztül – közölte a Magyar Hírlapnak küldött kommentárjában Regős Gábor, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. makrogazdasági üzletágának vezetője.

Dr. Regős Gábor - üzletágvezető, Makrogazdasági Üzletág, Századvég Konjunktúrakutató Zrt.

Egyelőre inkább csak a háborús eseményeket látjuk, a gazdasági hatások még kevésbé szemmel láthatóak – tette hozzá.

Nehéz pontosan megbecsülni a károkat és a hatásokat, hiszen nem tudjuk, hogy a jelenlegi háborús helyzet meddig marad fenn, mikor térhet végre vissza a gazdaságok működése a normális vagy ahhoz közeli kerékvágásba – mondta Regős Gábor. Hozzátette: fontos megjegyezni azt is, hogy egyelőre inkább csak a háborús eseményeket látjuk, a gazdasági károk, a gazdasági hatások még kevésbé szemmel láthatók.

Rámutatott: a legsúlyosabb hatása az inflációra lehet, feltételezve, hogy az energiaimport tud működni, és azt sem az orosz fél nem függeszti fel, sem szankciók nem lehetetlenítik el, hiszen az olaj és gáz árának emelkedése borítékolható a konfliktus elhúzódása esetén, sőt, már meg is jelent az árakban a növekedés. Ukrajna fontos exportőre a mezőgazdasági termékeknek, például a búzának.

Ezen kapacitás kiesése egyértelműen növelné az élelmiszerárakat, bár talán javítaná a magyar agrárium értékesítési lehetőségeit is – hívta fel a figyelmet Regős Gábor. Az orosz és az ukrán gazdaság visszaesése hathat azon vállalkozásokra, amelyek exportálnak ezen országokba, ilyenek lehetnek például a gyógyszergyárak – figyelmeztetett.

A krízishelyzet azon vállalkozásokat is kedvezőtlenül érinti a profitjuk csökkenésén keresztül, akik ezen országokban rendelkeznek leányvállalattal, ilyen például az OTP – tette hozzá. A magyar gazdaságot remélhetőleg alapjaiban nem rengeti meg a konfliktus, de azért annak elhúzódása esetén érezhető negatív hatása lenne az infláción és a valamivel alacsonyabb gazdasági teljesítményen keresztül – vélekedett az elemző.

Ami kérdés még, az az esetleges további gazdasági szankciók hatása, hiszen ezek nemcsak Oroszországot érinthetik kedvezőtlenül, hanem a szankciókat kiszabó európai gazdaságokat is – figyelmeztetett, hozzátéve egyúttal, természetesen nem csupán ezért lenne fontos a mielőbbi békés rendezés.

Forrás: Magyar Hírlap

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások