Nem csak Oroszországnak fájna a SWIFT-es lekapcsolás


Oroszország kizárása a globális fizetési rendszerből problémát jelenthet az energiabeszerzés, a leányvállalatok közötti utalások vagy bármilyen külkereskedelmi tevékenység esetén is.

Dr. Regős Gábor - üzletágvezető, Makrogazdasági Üzletág, Századvég Konjunktúrakutató Zrt.

A magyar gazdaság vonatkozásában nem csupán az a kérdés, hogy a tranzakciókat mennyire tudják nehézkesen bonyolítani, sokkal inkább, hogy milyen az orosz és az ukrán gazdaság állapota, hiszen ez visszahat a keresletre, a leányvállalatok profitjára – mutatott rá a VG érdeklődésére Regős Gábor. A Századvég makrogazdasági üzletágvezetőjét annak kapcsán kérdeztük meg, hogy Boris Johnson brit miniszterelnök megismételte, szerinte ki kellene zárni Oroszországot a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből. A lépés többször is felvetődött már a gazdasági szankciók között, ám nemzetközi szakértők úgy vélik, ez az európai bankoknak legalább annyira fájna, mint az Ukrajnát megtámadó Oroszországnak – tehát akár a magyar tulajdonú és Magyarországon működőknek is.


Kérdés, hogy a leányvállalatok tranzakcióit mennyiben befolyásolná a SWIFT rendszerről való lekapcsolás. Ezen vállalatok tőzsdei árfolyama – legalábbis átmenetileg – megsínylené a lépést. A hatás tartóssága pedig attól függene, hogy milyen gyorsan sikerülne alternatív megoldásokat találni

– jelentette ki Regős Gábor.

Hozzátette, a SWIFT-en keresztül zajlanak a banki tranzakciók az egyes országok között, ez végső soron tehát egy kommunikációs felületet jelent, és mivel Oroszország sok szálon kötődik az európai országokhoz, ezért ha nem képesek kommunikálni, nem tudnak megvalósulni a pénzmozgások, az problémát jelenthet az energiabeszerzés, a leányvállalatok közötti utalások vagy bármilyen külkereskedelmi tevékenység esetén.


Bár első ránézésre úgy tűnik, innentől kezdve a pénzügyi tranzakciók aktatáskákkal valósulnának meg, a helyzet ennél bonyolultabb. Az oroszok is elkezdtek saját kommunikációs rendszert fejleszteni, készülve akár egy ilyen szankcióra is. Ez persze még nem tart ott technológiailag, ahol a SWIFT, de vészmegoldásként működhet. Ekkor az átállás és az alternatív platform nehézséget jelenthet, de nem lehetetleníti el teljesen a kereskedelmet

 – mondta a Századvég szakembere. Kiemelte, összességében nehéz megmondani, hogy a SWIFT-ről való lekapcsolás mennyire és kinek fájna, illetve hogy ez a lépés ténylegesen lezárná-e a tranzakciókat, hiszen az oroszokkal való külkereskedelmi kapcsolat fenntartása mindkét fél érdeke.


Forrás: Világgazdaság 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások