Az ipar kimagasló januári teljesítménye a háború miatt aligha fenntartható


Dr. Regős Gábor - üzletágvezető, Makrogazdasági Üzletág, Századvég Konjunktúrakutató Zrt.

   A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken kiadott első becslése szerint az ipari termelés volumene januárban 8,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva 7,1 százalékkal emelkedett a termelés. Decemberhez képest 1,9 százalékkal nőtt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás.

   Regős Gábor, a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. makrogazdasági üzletágának vezetője is méltatta, hogy az ipari termelési növekedése az egyébként nem alacsony várakozásokat is meghaladta. Az emelkedést egyrészt segítette a gyenge bázis, másrészt a járműgyártás teljesítménye, az hogy valamennyire enyhülhettek az ellátási zavarok, a chiphiány. Harmadrészt a jelek szerint a téli leállások a tavalyinál rövidebbek voltak, így a termelés jobban tudott folyni. A januári adat alapján az ipar pozitívan tud hozzájárulni az első negyedévben a gazdasági növekedéshez, illetve növekedési hozzájárulása az év egészében is kedvezően alakulhat - tette hozzá.

   Ugyanakkor a kockázatok között megjelenik az orosz-ukrán háború és az ennek nyomán fellépő keresletingadozás, a szállítási nehézségek vagy ismételten az ellátási láncok szakadozása. Kérdés, hogy a nemzetközi nagyvállalatok az újabb krízis nyomán napirendre tűzik-e az ellátási láncok rövidítését, hiszen jól látható, hogy bár ez nyilvánvalóan drágítja a termelést, de a folyamatos ellátási bizonytalanságok nemcsak az árak emelkedését váltják ki, hanem a termelést önmagát is veszélyeztetik. 


Forrás: MTI

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások