Olyan rendkívüli időket élünk, amely idők rendkívüli embereket kívánnak


Rendkívüli, sőt történelmi időket élünk, az ilyen idők rendkívüli embereket és tetteket, és a rendkívüli emberektől stratégiai nyugalmat követelnek - jelentette ki Barthel-Rúzsa Zsolt a Társadalom, gazdaság, politika napjainkban című eseményen, a Századvég Riport 2021 című kötet bemutatóján, kedden, Budapesten. A Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány elnökhelyettese elmondta, hogy érdemes visszaemlékezni arra, hogy az elmúlt 12 évben mennyi kihívással kellett szembenéznünk. A 2008-as pénzügyi válság és a 2015-ös migrációs válság után a koronavírus-világjárvány már harmadik éve van velünk, és alapjaiban változtatta meg a mindennapjainkat. 

Az elnökhelyettes az eseményen kifejtette, hogy 


Tudjuk jól, hogy a túlélésért folytatott küzdelemben nemcsak az számít, hogy ki a legerősebb, hanem az is, hogy ki képes a legjobban alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez.

Barthel-Rúzsa hangsúlyozta, hogy miközben az elmúlt évtizedekben egymást követték a válságok, a korábban megszokott életünk számunkra is váratlan gyorsasággal alakul át folyamatosan. 

"E viharok közepette példátlan az agilitás, mellyel Magyarországon képesek vagyunk kezelni a változásokat. Nekünk, magyaroknak ugyanis a krízis nem kétségbeejtő sorsszerűség, amit el kell fogadnunk, hanem inspiráló lehetőség, amit leleménnyel és szorgalommal a magunk javára tudunk fordítani, hogy valami jót és előremutatót kovácsoljunk belőle." 

Hozzátette: a magyar járványkezelés bebizonyította a kétkedőknek, hogy nemcsak a járvány után, hanem a járvány alatt is van élet.

Az elnökhelyettes kifejtette, hogy 


A tavalyi év végére a foglalkoztatottsági adatok elérték, sőt meghaladtál a járvány előtti szintet, és sokak kételkedése ellenére a még mindig járvány sújtotta 2021-es évben hazánkjelentős gazdasági növekedést is képes volt felmutatni.

Barthel-Rúzsa szerint mindez lehetővé tette, hogy a társadalom legkiszolgáltatottabb rétegeit megvédje a kormány a válság hatásaitól, és folytassa az eddigi társadalomerősítő és -építő munkát. Úgy látja, hogy ahhoz, hogy mindez sikerüljön, a kormánynak sokszor dacolni kellett az akadályozó erőkkel. 

"Elég erősnek és bátornak kellett lennünk, hogy kiálljunk saját magunkért. Nemzeti önrendelkezésünket 1990 óta soha nem látott, súlyos támadássorozat érte – és bizonyosan nem véletlen, hogy éppen akkor zúdítottak ránk össztüzet, amikor Magyarországnak a legnagyobb szüksége van önálló, nemzeti cselekvőképességének megőrzésére." - szögezte le a Századvég elnökhelyettese.

Egy újabb hidegháború réme fenyeget

Európa sorsát meghatározó változásokat él meg, a világban elfoglalt geopolitikai, gazdasági és stratégiai pozíciói jelentősen módosulnak, jobbára – akár jelentős mértékben is – romlottak. Hozzátette: 

"Az Oroszország és Ukrajna közötti fegyveres konfliktus kirobbanása óta brüsszeli, illetve amerikai politikusok az energiaellátást érintő szankciók bevezetését lebegtetik és hazai baloldali politikusok is ezt követelik."


A beavatkozásnak katasztrofális következményei lennének az Európai Unió és Magyarország gazdaságára, így a fenyegetések erősödő negatív várakozásokat okoztak.

Barthel-Rúzsa hangsúlyozta, hogy mivel az olaj- és gázszállítások továbbra is zavartalanok, az áremelkedés Oroszországnak többletbevételt, Európának pedig többletköltséget okoz, valamint teret ad a spekulációnak. 

"A szankciók lebegtetése kontraproduktív, így a lebegtetést be kell fejezni, hiszen jól látjuk, mit okozott ez például a forint és a többi regionális valuta esetében. Ma higgadtságra és megfontolt döntésekre van szükség, hiszen még a harmadik éve tartó koronavírus-járvány gazdasági hatásait, következményeit sem sikerült kiheverni."

- emlékeztetett Barthel-Rúzsa Zsolt, aki azt is hozzátette, hogy a magyaroknak előre kell tekintenie, a jövőt kell fel- és megfejtenünk, terveznünk. Előre csak úgy tudunk tekinteni, ha megvizsgáljuk és értékeljük a mögöttünk hagyott időszakban végzett munkát. 

Van keresnivalónk Európában

Az elnökhelyettes idézte Gárdonyi Géza szavait, és hozzátette, hogy 

"aki a rendkívüli időkben a várat védi, annak tisztában kell lennie a hátország helyzetével, erőforrásaival és ismernie kell ellenfeleit is. A várak szerepe ugyanis évszázadok óta nem változott: olyan erős falak, amelyek ellenállnak a külső és belső támadásoknak, megvédenek, és így lehetővé teszik a gyarapodást. Lehet, hogy néha ki kell javítani és meg kell erősíteni a kapukat és a falakat, de nem szabad feladni és elvonulni, mint azt oly sokszor próbálják belülről és kívülről is elhitetni velünk."

Barthel-Rúzsa leszögezte: 


A magyarok azon kevesek közé tartoznak Európában, akik meg merték mutatni, hogy van erejük, erősek a falaik és elszántak a védőik.

"Vízióval és annak megvalósításához szükséges stratégiával rendelkezünk, és bizony nem megyünk a szomszédba leleményességért sem. Képesek vagyunk megvédeni hitünket, kultúránkat és az elért eredményeinket. Van keresnivalónk Európában, van keresnivalónk a világban."


A rendezvényen Bozsonyi Károly, a Károli Gáspár Egyetem Társadalomtudományi Intézetének vezetője, az Alapjogokért Központ kutatási tanácsadója elmondta, hogy a mostani kormány úgy tud felmutatni eredményeket, hogy közben kikerüli a neki állított csapdákat.

Századvég Riport 2021 empirikus kutatások alapján elemzi korunk társadalmi, gazdasági jelenségeit és folyamatait. Az esemény kerekasztal-beszélgetéssel zárult, ahol a kötet tanulmányainak szerzői, a Századvég kutatói beszélgettek a kutatások eredményeiről.

 

Forrás: Origo

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Sikeres feliratkozás!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Süti beállítások